×
Andere dieren - cavia

Voeding

 

Een cavia dient altijd te kunnen beschikken over vers hooi, dit is van belang voor een goede werking van het maagdarmkanaal.

Als vers groenvoer kan dienen: paardebloem, klaver, weegbree en gras. Groente en fruit kan men ook geven en wel: boerenkool, koolraap, wortelen, appel en peer.

Ook oud brood wordt een lekkernij gevonden en de volgende granen kan men een cavia geven: gerst, haver, en tarwe.

Op wilge- en beuketakken kan de cavia zijn knaagbehoefte botvieren en voorziet zich door het eten van de bast ook nog met vitaminen.

Deze extra "groenvoorzieningen" zijn van wezenlijk belang voor de cavia omdat het dier niet in staat is om zelf vitamine C te maken. De volledige behoefte dient dan ook door de voeding gedekt te worden. Dit is ook de reden dat konijnenvoer absoluut ongeschikt is voor de cavia omdat in de regel aan dit voer geen vitamine C wordt toegevoegd.

Voert men een caviakorrel, of een zaadmengsel speciaal voor cavia's, dan dient men te controleren of dit voldoende is voorzien van vitamine C. De dagelijkse behoefte van een cavia bedraagt 10 mg/kg lichaamsgewicht.

De waterbehoefte van een cavia bedraagt ca. 50-100 ml water per dag, een en ander is afhankelijk van de voeding en omgevingstemperatuur.

Voedsel en water kunnen in geglazuurde of roestvrij stalen bakjes worden aangeboden. Groenvoer en hooi kunnen het best in een ruifje van gaas worden aangeboden om vertrappelen en vuil worden te voorkomen.

Cavia's hebben een gevoelig maagdarmkanaal en men moet dus voorzichtig zijn met al te snelle voederwisselingen.

Een goede voeding heeft ongeveer de volgende analyse:

  • Ruw eiwit 18-20 %
  • Ruw vet 4 %
  • Ruwe celstof 9-18 %
  • Koolhydraten 45 %

Ook een cavia eet de in de nacht geproduceerde zachte keutels op. Dit verschijnsel heet coprofagie en hiermee voorziet de cavia zich van bepaalde voedingsstoffen die door bacteriën in de dikke darm gemaakt worden.

Omdat een cavia in de natuur verschillende keren per dag eet, is het beter 2x per dag te voeren. Van levensbelang voor een cavia is vitamine C. Net zoals mensen en apen kunnen ze de vitamine C niet zelf in het lichaam aanmaken en zijn dus afhankelijk van de minimale hoeveelheden van deze vitamine die in de voeding zitten. Groenvoer kan een goede bron van vitamine C zijn, zie de tabel met de hoeveelheid per 100 gram eetbaar deel.

Zieke en drachtige cavia's hebben een verhoogde vitamine C behoefte. Vitamine C gebrek is een van de meest voorkomende aandoeningen bij cavia's. Het kan leiden tot allerlei ziektes, zie "het belang van vitamine C" Cavia's houden van afwisseling in hun menu. Dit doet u door ze dagelijks van groente en fruit te voorzien. Wees voorzichtig met koolsoorten (gasvorming) en sla (teveel vocht-diarree) Gras is een heerlijkheid voor de cavia, de hoeveelheid vitamine C kan echter van dag tot dag verschillen. Pluk nooit gras langs autowegen (uitlaatgassen) of op plaatsen waar vaak honden worden uitgelaten (urine-ammoniak).

Belangrijk in de caviavoeding is de verhouding calcium/fosfor/magnesium De ideale verhouding calcium/fosfor is 1,5:1 Bij te hoge concentraties calcium, wordt deze door de dunne darm geabsorbeerd en door de nieren uitgescheiden. Hierdoor ontstaat er een hogere concentratie calcium in de urine en dit kan leiden tot de vorming van blaasstenen, of blaasgruis. Het is daarom verstandig om produkten met hoge calciumwaardes , zoals luzerneprodukten, broccoli, koolrabibladeren, peterselie en alle soorten kruiden, met mate te voeren. Zeker als uw cavia problemen heeft met de urinewegen is het beter om deze produkten niet te geven. Ook een kalksteen is dan uit den boze. Bij de groentelijst vindt u ook een tabel met de calcium/fosfor waardes van verschillende soorten groenten, fruit en kruiden.

Ook van levensbelang voor uw cavia is hooi. De dieren mogen nooit zonder zitten omdat ze het nodig hebben voor hun spijsvertering. Hooi moet groen van kleur zijn en lekker ruiken. Beschimmeld hooi is levensgevaarlijk! U kunt uw cavia verrassen door in het voorjaar brandnetels te plukken en deze te drogen. De diertjes zijn er dol op! Goed voer, groenvoer en hooi zijn niet alleen belangrijk voor de spijsvertering van de cavia, maar ook voor de tanden en kiezen. Deze blijven groeien en alleen door te knagen en te malen slijten ze voldoende af. In principe moet een cavia gemiddeld 6 uur per dag malen. Dit kan het beste worden bereikt met hooi en gras.

Iedere dag vers water is ook onontbeerlijk. In ons drinkwater zit een percentage chloor om het water te zuiveren. Een nadeel hiervan is dat het vitamine C afbreekt. Als u vitamine C druppels in het water oplost , wordt dit dus gedeeltelijk afgebroken. Het is verstandiger om de cavia ieder dag een vitamine C 60 mg tabletje te voeren, bijv. van Het Kruidvat.

Vitamine C gebrek is een van de meest voorkomende aandoeningen bij cavia's. Het kan leiden tot allerlei ziekten.


Hier een lijst van planten,kruiden en groenten die geen kwaad kunnen:

  • Aardbei, Agrimonie#, Alfalfa, Brandnetel#~, Andijvie*~, Citroenmelisse, Appel, Heidekruid, Artisjok#, Herderstasje#, Bleekselderij, Klaver (kleine hoeveelheden), Bloemkool*, Kleefkruid, Bospeen met lof, Klein Hoefblad, Broccoli*, Knoopkruid#, Knolselderij, Melkdistel, Komkommer (als extraatje), Munt, Koolrabi, Muur, Mais, Paardebloem&bladeren, Mandarijn, Tijm, Meloen Weegbree#, Paprika, Wikke, Pastinaak, Zevenblad, Peterselie~, Gras (niet gemaaid!), Rettich, Rozebottel, Sinaasappel, Spruitjes*, Tomaat, Venkel, Voederbiet, Witlof, Wortel

Geef geen sla , deze bevat weinig vitamines, veel vocht en metalen die niet gezond zijn voor de cavia.

# = vochtontrekkend, aan te raden bij zachte ontlasting
~ = vochtafdrijvend
* = laxerend

Van enkele groente — en fruitprodukten volgt hier het vitamine C gehalte (in milligram) per 100 gram produkt:

  • Aardbei 60
  • Appel 12
  • Broccoli 113
  • Paardebloem 35
  • Peterselie 172
  • Sinaasappel 50
  • Tomaten 25
  • Wortel 5
  • Andijvie 10
  • Bloemkool 70/80
  • Komkommer 10
  • Paprika 100/150
  • Rozebottels 500
  • Spruitjes 150
  • Witlof 114

Giftige planten in de tuin:

  • Acacia, Monnikskap, Beuk, Buksboom, Rozen, Akelei, Narcis (en alle andere bolplanten), Gipskruid, Hyacinth, Klimop, Goudenregen, Ridderspoor, Lelietje van dalen, Lobelia, Juffertje-in 't- groen, Aardappelscheuten, Liguster, Rabarberbladeren, Sneeuwklokje, Pronkboom, Taxus

Giftige planten in het wild:

  • Windbloem, Aaronskelk, Herfststijlloos, Belladonna (wolfskers), Woekerkruid, Zwarte Nachtschade, Grasklokje, Spekwortel, Heggerank, Boterbloem, Stinkende Gouwe, Bolderik, Madeliefje, Zuring, Vlier, Helmkruid, Lisbloem, Iris, Hondspeterselie, Vingerhoedskruid, Dollekervel, Bilzekruid, Eik, Klaproos, Guichelheil, Wolfsmelk, Vlasleeuwebek, Clematis