×
Andere dieren - hamster

De aanschaf-waarom een hamster?

 

Een hamster is makkelijk te verzorgen en kan dus ook makkelijk een huisdier van een kind worden (natuurlijk niet te jong en met voldoende begeleiding). Een hamster is echter geen knuffeldier zoals bijv. een konijn.

Voordat je een hamster neemt moet je aan een paar dingen denken:

  • Allergieën : wees er zeker van dat je er niet allergisch voor bent.
  • Nachtdieren : de hamster is een nachtdier, dus is hij vooral in de avond en in de nacht actief.
  • Solitair : de meeste hamstersoorten zijn solitair.
  • Ruimte : heb je genoeg ruimte? Zo moet je bijv. een goede plek hebben voor de kooi.
  • Vakanties : hou er rekening mee dat je hamster ook verzorging nodig hebt als je op vakantie gaat of als je een paar dagen wegblijft. meer informatie....

Tijd : heb je genoeg tijd om voor de hamster te zorgen (denk aan: vrijheid in de kamer, de hygiëne van de hamsterkooi).
Kosten zijn vergeleken met veel andere huisdieren laag. Een hamster houden en kopen is niet duur. Een goudhamster kan je soms al voor €5,- kopen. Een dwerghamster is meestal duurder dan een goudhamster. Een hamster heeft geen uitgebreide verzorging nodig (zoals bijv. bij een hond of paard) en is lief, leuk om naar te kijken.

 

Waar koop je jouw hamster?

 

De meeste mensen kopen een hamster bij de dierenwinkel of bij een fokker . Als je later wilt fokken met de hamster dan raad ik je aan dat je hem bij een fokker koopt.

Een goede dierenwinkel is schoon en zijn de hamsters per geslacht gescheiden. Dit voorkomt dat je een zwangere hamster koopt. Wat vaak vergeten wordt zijn de opvangcentra. Daar kan je mogelijks eentje adopteren.

Niets in de buurt? Bel de lokale Dierenbescherming voor een adres dichtbij! Er zijn ook diverse "gewone" asiels die konijnen en knaagdieren opvangen en herplaatsen.

Informeer bij de dierenwinkel wat voor eten je hamster kreeg. Als je van plan bent hem ander voer te geven, laat hem dan geleidelijk wennen. Neem (als het kan/mag) ook een klein beetje van zijn nestmateriaal mee. Dit kan je dan in zijn nieuwe kooi leggen. Zo voelt hij zich eerder thuis

Verder moet je vragen of het een mannetje of een vrouwtje is. Bij een goede dierenwinkel zijn de hamster per geslacht gescheiden en kunnen de verkopers je makkelijk vertellen welk geslacht je hamster is. Een mannetje heeft een wat spitser achterwerk dan het vrouwtje, ook zijn de teelballen zichtbaar.

Als je een zieke hamster ontdekt in de dierenwinkel moet je natuurlijk geen hamster nemen van hetzelfde nest. Die kunnen ook besmet zijn.

Het transport. Bij een dierenwinkel krijg je vaak een kartonnen doos mee om je hamster in te vervoeren. Vaak gaat dit goed. Soms komt het echter ook voor dat een hamster een gat knaagt in het doosje en ontsnapt. Een transportdoosje is daarom erg handig en ze zijn niet duur. Behalve voor het vervoeren van je hamster kan je het ook gebruiken als je de kooi van je hamster moet schoonmaken. In die tijd zet je je hamster gewoon in het transportbakje.

 

Goudhamster of dwerghamster?

 

Over het algemeen zijn goudhamsters (="Syrische" hamster) geschikter voor jonge kinderen. Ze zijn groter en meestal ook wat rustiger. De populairste hamstersoorten zijn de goudhamster en de Russsische dwerghamster.
Kijk ook op de pagina met "soorten]"

Waar moet je op letten?

  • Gezondheid: Zie ziekten
  • Leeftijd: 5 tot 7 weken
  • Geslacht: Maakt niet uit
  • Hamstersoort: Zie hamstersoorten

Tip: Koop je hamsters in de middag, dan zijn ze levendiger.