×
Andere dieren - hamster

Het gedrag van je hamster

 

De meeste hamstersoorten leven solitair, oftewel ze leven alleen, en zijn meestal aggressief tegen hun soortgenoten. Sommige hamstersoorten kunnen wel goed met elkaar overweg (kijk bij de hamstersoorten).
Hierover is er een grote discussie, sommige mensen zeggen dat hamsters wel met elkaar kunnen leven. Ik vind, dat als je 2 hamsters neemt, dat je niet kan garanderen dat het goed gaat met zijn tweeën.

 

Hamsteren:

 

Met hamsteren bedoelen we dat de hamster het eten in zijn wangzakken stopt, zo brengt hij het naar zijn huisje/plaatsje en kan dan met strijkende bewegingen het eten er weer uit halen. Dit was vooral handig voor de wilde hamsters. Alle hamsters doen dit wel eens.

 

Winterslaap:

 

Alleen Syrische hamsters houden een winterslaap, dwerghamsters niet. Hamsters houden in het wild een winterslaap, in gevangenschap doen ze het alleen als de temperatuur onder de 10 graden is. Bij een hamster dat in een echte winterslaap zit daalt zijn hartslag en ademhaling. Als een hamster in een winterslaap zit, lijkt het net of hij dood is. Zo is het wel eens voorgekomen dat een hamster werd begraven en een paar dagen later levend in de tuin werd gezien!

Een hamster dat in een winterslaap zit, heeft een speciale houding. Hij is dan half opgerold en heeft zijn voorpootjes uitgestoken, ook voelt hij koud aan. Hij is echter niet stijf (wat wel is als hij dood is).

Als je hem bijv. even een klein duwtje geeft vertoont hij een hele trage reflex. Zo'n winterslaap kan wel een week duren bij een hamster, wat natuurlijk gevaarlijk kan zijn omdat hij misschien niet genoeg gewicht of kracht heeft. Daarom is het het beste als je zorgt dat hij niet in een winterslaap belandt.
Als je hamster in een winterslaap zit, moet je proberen hem weer warm te laten worden. Je moet echter wel zorgen dat de overgang niet te groot is. Het beste is dat je hem in je handen probeert op te warmen of je hamster met wat extra nestmateriaal bedekken. Natuurlijk moet je ook zorgen dat het in de ruimte boven de 10 (liefst 15) graden is.

De ene hamster valt eerder in een winterslaap dan een ander.

Het zijn bovenal nachtdieren.

 

Gedrag tegenover vijanden :

 

Een hamster gaat als hij een vreemd/verdacht geluid hoort op zijn achterpoten staan en 'snuffelt' in de lucht. Als ze recht tegenover de vijand komen blazen ze hun wangzakken op. Hierdoor lijken ze groter, dit helpt natuurlijk niet bij grote dieren zoals katten en honden. Als ze tegenover die dieren komen gaan sommige hamsters 'doodliggen'.

Communicatie tussen hamsters: Hamsters hebben klieren, waarmee ze met een geurstof hun omgeving kunnen markeren. Bij Syrische hamsters zitten ze bij de flanken, Djoengaarse dwerghamsters hebben ze bij de buik en Chinese hamsters op beide plekken. Vrouwtjes markeren hun omgeving ook om te communiceren met mannetjes. De mannetjes weten dan dat ze zonder gevaar naar het vrouwtje toe kunnen, of dat het vrouwtje dat niet wilt.

Leren: Hamsters kunnen de stem van hun verzorger herkennen. Ook kunnen ze sommige gebeurtenissen onthouden. Als iemand bijvoorbeeld een hamster hard laat vallen en de hamster onthoudt zijn stem, kunnen ze bijv. als ze die stem horen gauw teruggaan naar het huisje. Ook kunnen zij de plek onthouden waar altijd het lekkers te vinden is.

 

Hamstertaal:

 

Geeuwen:
Hij heeft goed geslapen, voelt zich goed.

Ineenkrimpen:
Hij is geschrokken.

Poetsen, spelen enz.:
Hij voelt zich goed