×

Euthanasie:

 

Dit is natuurlijk een vervelend onderwerp. Maar in sommige gevallen is het goed om u wat te kunnen helpen met deze vaak moeilijke beslissing.

Wanneer laat je een huisdier inslapen?
Op de eerste plaats moet een dier geen blijvende pijn lijden, dus pijn die met medicijnen niet op een dier- en menswaardige wijze te verhelpen is.
Wij hebben daarbij 5 vaste criteria waaraan je voldoende houvast zult hebben om de beslissing minder moeilijk te laten zijn.
Deze 5 punten moeten allen, zonder uitzondering, positief beantwoord kunnen worden. Is dit niet het geval , én er is diergeneeskundig niets aan te verhelpen, dan moet er over een euthanasie nagedacht worden.

  1. Kan je dier nog uit zichzelf eten?
  2. Kan je dier nog normale hoeveelheden water drinken?
  3. Kan je dier de ontlasting ophouden?
  4. Kan je dier de urine ophouden?
  5. Heeft het dier pijn die niet te verhelpen is?

Hoe gaat een euthanasie?
Er zijn in principe 2 mogelijkheden: thuis of in de praktijk.
Het voordeel van een uitvoering in de praktijk is dat je je het afscheid van je lievelingsdier dan toch niet associeert met een bepaalde plek thuis. Dat biedt toch op termijn al een voordeel. Ook is het handig als je dier dan in de praktijk kan blijven om opgehaald te worden. Sommige mensen verkiezen om na de verdoving door te gaan. Wij respecteren de verlangens van de mensen - het is immers een zeer emotioneel moment. Sommige mensen willen aanwezig blijven tot het laatste moment. Ieders keuze wordt gerespecteerd.

Welke methode geniet de voorkeur?
De meeste mensen uiten de voorkeur als het dier rustig wordt gemaakt met een verdoving. Dit gaat een aantal minuten vergen. Het dier slaapt dan rustig in. De ademhaling gaat langzaam verminderen. Wanneer hij/zij niets meer voelt en volledig verdoofd is, wordt het laatste prikje gegeven en slapen ze rustig in. De hartslag en de ademhaling vallen dan stil. Dit is voor de eigenaar het meest emotionele moment. Het afscheid is nu defenitief.

Wat gebeurt er met het lichaam?
U kunt dat best door ons laten verwijderen. De wetgeving en de milieunormen gebieden dat ook. Dit wil zeggen dat de dieren naar een huisdierencrematorium overgebracht worden. U hebt dan wel nog de keuze tussen een individuele en een collectieve crematie. De tarieven vindt je onderaan deze pagina.

Bij een individuele crematie wordt je dier individueel gecremeerd waarbij je de mogelijkheid hebt om de as van je dier in een urne te bekomen als aandenken aan later. In het laatste geval van een collectieve crematie worden ze met meerdere dieren tegelijk gecremeerd. Dit is kostenbesparend en dus goedkoper. Je hebt in dat geval niet meer de mogelijkheid om de as van je dier te bekomen. Ik werk samen met het huisdierencrematorium in Boom en Sombreffe. Onderaan deze pagina staan de actuele tarieven voor de ophaling en crematie die door dit crematorium gehanteerd worden. Ook bestaat de mogelijkheid om uw dier een laatste groet te betuigen voor de individuele crematie van start gaat. Je wordt daarvoor op het juiste moment uitgenodigd.
Natuurlijk willen we u graag proberen te helpen met deze moeilijke beslissing. Bel gerust of kom langs op het spreekuur, zonodig op afspraak wanneer u dat beter schikt.

Veel sterkte als u zich in dergelijke situatie bevind. En tot steun nog een gedicht.

 

Hieronder nog de tarieven (2009):

Individuele crematie Zandhoven Collectieve crematie Zandhoven Collectieve crematie Zandhoven 
Ophaling bij de dierenarts of bij de eigenaar thuis Ophaling bij de dierenarts Ophaling bij de eigenaar thuis
Crematie+vervoer+urne inbegrepen Crematie+vervoer inbegrepen Crematie+vervoer inbegrepen
Kat : 165 € Kat : 60 € Kat : 85 €

    
Je dier kan na de euthanasie opgehaald worden voor crematie. De vroegere methode van ophaling door Rendac is niet meer mogelijk. Je bent enkel nog de mogelijkheid om je dier te laten cremeren in één van de huisdierencrematoria. Je kan wel kiezen of je na crematie de as wil bekomen of niet. Je opteert dan voor een individuele crematie met bekomen van as, of voor een collectieve crematie samen met andere dieren. Wil je als eigenaar de rest-as van je huisdier in een urne bekomen dan kies je voor een individuele crematie. Wens je geen as te houden, dan kan je dier samen met andere dieren gecremeerd worden, wat je ook minder kost. Het terugbezorgen van de as in een urne gebeurt door het bedrijf naar de dierenarts, die het aan de eigenaar bezorgt. Opsturen met de post wordt niet meer gedaan wegens te frequente breuk van de urne.