×
Aankoop Kat of Kitten

Voeding

 

Wat mag mijn kitten eten?

Katten zijn carnivoren (vleeseters). Maar daarnaast heeft het lichaam ook mineralen, vitaminen, essentiële vetzuren etc. nodig.
Door zelf koken lukt het nooit om alle benodigde voedingsstoffen aan Uw kitten te verstrekken.
Het beste is om kant & klaar voer te geven.

Brokjes of blikvoeding?
Blikvoeding is net zo gezond als brokjes!
Echter, voor de ontwikkeling van de tanden moet Uw kitten elke dag brokjes kunnen eten. Kittenbrokjes zijn het beste: deze zijn klein en niet te hard zodat het kitten met zijn melktandjes de brokjes zonder problemen kan eten.  Het beste is om brokjes altijd ter beschikking te stellen (ook bij volwassen katten) en 2 of 3 keer per dag een klein portie blikvoeding.
Mijn kitten eet het volwassen voer en de volwassen kat eet het kittenvoer!
Deze klacht horen we vaak.
Kittenvoer is erg rijk aan voedingsstoffen, hierdoor kunnen volwassen katten darmklachten krijgen. Kattenvoer waarop vermeld staat: "volledig kattenvoeder" is ook geschikt voor kittens (wettelijk geregeld). De beste oplossing is dus om uw kitten met de volwassen kat mee te laten eten. Misschien wèl een idee om het blikvoer goed fijn te prakken.

Lekkere hapjes
Als tussendoortje mag uw kitten best af en toe wat lekkers hebben, maar dat is absoluut niet nodig voor zijn gezondheid !
U kunt in de dierenwinkel verschillende soorten kattensnoepjes kopen. Natuurlijk kunt u zelf ook wat lekkers geven zoals een stukje kaas, worst of room. pas op met lever (teveel kan giftig zijn), chocola (kan giftig voor katten zijn) en rauw vlees (salmonella!). Kittens vinden trouwens bijna alles lekker, dit verdwijnt naarmate ze ouder worden.

Drinken
Vers water moet altijd beschikbaar zijn. U hoeft niet verbaasd te zijn als uw kitten hiervoor niet kiest maar drinkt uit de viskom, vijver of uit de kraan.
Katten mogen (volle) melk hebben. Echter 5% van de katten zijn allergisch voor melk.

Allergie voor melk
5% van de katten zijn overgevoelig voor de suiker in de melk (lactose). Dit uit zich in diarree. De diarree stopt op het moment dat er geen melk meer gegeven wordt. Dus u kunt het rustig uitproberen!
Melk met water verdunnen heeft geen enkele invloed op de allergie!
Mocht uw kitten allergisch zijn voor melk dan kunt u wel kattenmelk (supermarkt, dierenwinkel) geven. Bij deze melk is de melksuiker uitgehaald.

Kattenvoer. Wat ? Hoeveel ? Wanneer ?
Over kattenvoer zijn al wat discussies gevoerd, en dan vooral over de vraag of je nu blik of droogvoer moet geven.

  • De voordelen van blikvoer :
    Blikvoer bevat een hoop vocht en dus krijgt je kat in elk geval genoeg vocht binnen. (dit kan in het bijzonder voor oude maar ook zieke katten een uitkomst zijn !)
  • De nadelen van blikvoer zijn:
    • Sterker ruikende ontlasting
    • meer ontlasting
    • vliegen leggen eitjes op restjes voer
  • De voordelen van droogvoer zijn:
    • Hygiënisch : geen vliegen (eitjes) op voer resten
    • Makkelijk te doseren
  • De nadelen van droogvoer zijn:
    • Er moet altijd schoon water aanwezig zijn ! (dit moet overigens ook bij blik voer) In het verleden had men nog wel eens klachten m.b.t. de nieren echter, De fabrikanten zijn hier uiteraard op ingesprongen met als gevolg dat er vandaag de dag een rijkelijk aanbod van uitgebalanceerd kattenvoer is !

Een kitten heeft uiteraard veel meer behoefte aan bouwstoffen (eiwitten) dan een kat van een jaar of 11 Je doet er dan ook goed aan om je hummeltje "kittenvoer" te geven (tot een maand of 5-6) hierna stap je over op "volwassenvoer". katten en zeker kittens zijn gek op melk, neem hiervoor dan ook de speciale "kattenmelk" (gewone melk is veel te vet!), verkrijgbaar in de meeste supermarkten en anders zeker in een dierenwinkel!

"Volwassenvoer" geef je je kat tot een jaar of 8 waarna je overstapt op "seniorenvoer" hier zitten veel minder calorieën in wat het figuur van de kat zeker ten goede komt! Uiteraard is een combinatie van droog & blik voer ook mogelijk !

Verkeerde voeding

  • Varkensvlees
    In varkensvlees (vooral rauw varkensvlees is heel gevaarlijk) kan het virus van Aujeszky zitten. Dit virus is zeer gevaarlijk voor een kat. Als de kat eenmaal besmet is, dan is het altijd dodelijk. Het duurt maximaal 3 dagen.... De symptomen lijken op die van rabiës. De symptomen zijn: schuimbekken, veel miauwen, karakterverandering, zenuwsymptomen enz. Er zijn geen medicijnen voor, dus: voorkom deze ziekte door je kat geen varkensvlees te geven!!!
  • Melk geven aan de kat
    Het klassieke beeld van een kat likkend aan een kommetje melk is alom vertegenwoordigd. En hoewel menige kat dol is op melk, is melk meestal niet gezond voor de darmen, met diarree als resultaat.
    De verklaring hiervoor is vrij simpel : koeienmelk heeft een andere samenstelling dan kattenmoedermelk, en de grootste boosdoener is lactose (melksuiker) in de melk. Deze melksuikers worden door jonge dieren vrij vlot verteerd, maar naarmate het dier ouder wordt, verandert de flora in de darm (die voor de vertering zorgt) zodat lactose minder en minder verteerd wordt. De lactose gaat i.p.v. te verteren, vergisten in de darm met diarree als gevolg. Lactose vindt men zowel in volle als in halfvolle melk, in magere melk en eveneens in melk verdund met water, door te verdunnen krijgt men de lactose niet weg !!! Dus als poes last krijgt van diarree, moet men meteen met melk als drinken stoppen. Sommige katten zullen dat niet zonder slag of stoot aanvaarden en kunnen weigeren gewoon water te drinken. Andere “melk” kan gebruikt worden, zoals de speciale “kattenmelk” door Whiskas op de markt gebracht, of sojamelk zonder lactose. Vergeet niet dat in kaas ook lactose zit !!!
    Het enige “veilige” zuivelproduct is natuuryoghurt met levende fermenten : in de yoghurt is de lactose al omgezet tot andere producten !
  • Rauw of teveel vlees
    Als een lintworm in de darm tot ontwikkeling komt kan dit tot spijsverteringsstoornissen leiden. Het is dus altijd beter vlees te verhitten, en dan het best koken (vocht). Ook wordt er vaak teveel vlees gegeven. Hierdoor kunnen katten op latere leeftijd nierproblemen ontwikkelen. Jonge katten geef je 20 gram per kilo lichaamsgewicht. Volwassen katten hebben genoeg aan 10 gram per kilo lichaamsgewicht. Een kat die al nierproblemen heeft, heeft al voldoende aan 5 gram per kilo lichaamsgewicht! Als je vlees geeft, zorg dan dat het wel van goede kwaliteit is. Bijv. spiervlees. Orgaanvlees kan je het beste niet geven. Bijv. pens, lever, niertjes, maag en ook vlees met veel pezen liever niet.
  • Lever
    Veel katten zijn erg kieskeurig. Je bent dan gauw geneigd je kat maar te geven wat hij wel lekker vindt. Vaak wordt dan rauwe lever gegeven, veel katten zijn hier dol op! Blikvoer en brokjes worden dan al snel achterwege gelaten omdat de kat dit toch niet wil eten. Het geven van uitsluitend vlees is niet verstandig omdat er gewoon niet in zit wat de kat allemaal nodig heeft. Rauwe lever heeft nogal een hoog gehalte aan vitamines. Bijv. vitamine A. Deze (vetoplosbare) vitamine wordt niet afgevoerd via de urine, maar opgeslagen in het vet van het lichaam. Als er een overdosis aan vitamine A ontstaat, kan de kat gewrichts- en botproblemen oplopen. Dit kan resulteren in stijfheid en als er niets aan gedaan wordt, gewrichtsplooiing- en ontsteking! Als je persé lever wil geven, kook het dan van tevoren, hierdoor vernietig je de vitamine A.
  • Het geven van botjes
    Botten van gevogelte, varkens of schapenvlees zijn gevaarlijk voor de kat. Zeker na verhitting splintert het makkelijk waardoor het voor darmverstopping kan zorgen, omdat de kat de te kleine stukjes inslikken. Vaak moet er een operatie aan te pas komen om zo'n botje te verwijderen. Een versplinterd botje kan zelfs door de darmwand heen prikken. Hierdoor kan de darminhoud in de buikholte lekken en dat kan weer buikvliesontsteking tot gevolg hebben. Ook dit wordt een operatie en een antibiotica behandeling is nodig. Oftewel: geef je kat beter helemaal nooit botjes!!
  • Je poes slechts éénmaal eten geven per dag is fout!
    Poes is een vreemde eter. In principe zal ze frequent per dag kleine porties eten, zogenaamde “muisgrote” porties. Het maagdarmstelsel is volledig ingesteld op kleine maaltijden verspreid over de dag. Daarom moet de eigenaar minstens twee kleine blikvoedingen geven per dag, en continu korrels laten staan zodat poes kan eten wanneer ze honger/zin heeft. Vaak ziet men poes enkele korreltjes eten, weer gaan slapen/spelen, terug wat korrels eten enz...Vaak zal ze trachten de overgebleven korrels te “begraven” : dit is een oud instinct : in de natuur zal ze niet alles ineens opeten, doch de overschot van de prooi begraven tot later. Verplicht men poes om alles tot zich te nemen in 1 grote maaltijd, zal ze onvoldoende voeding opeten en maagdarmproblemen krijgen.
  • Blaasgruis
    Veel mensen denken dat gecastreerde katers geen droogvoer mogen hebben omdat ze daardoor F.U.S. (Feline Urinary Syndroom) kunnen krijgen (="blaasgruis)." Blaasgruis komt veel voor zowel bij katers als poezen. De oorzaak is dat katten van nature weinig drinken waardoor de blaas weinig doorspoelt en de urine niet zuur genoeg wordt. Hierdoor kunnen zich kristallen vormen die zich opeenhopen tot blaasgruis. De kat krijgt hierdoor blaasirritatie, blaasontsteking enz. Bij poezen komt het minder voor dan bij katers omdat bij poezen de urineweg breder is dan bij katers. Als een kat(er) eenmaal blaasgruis heeft, is het zaak zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan om vergiftiging te voorkomen en de kat voor een pijnlijke dood te behoeden. Wat betreft het geven van droogvoer; probeer zoveel mogelijk te combineren met blikvoer. En zorg dat er altijd water klaarstaat. Het droogvoer is goed voor de tanden en het blikvoer vinden de meeste katten lekkerder en er zit vocht in!
  • Restjes
    Iedereen weet inmiddels wel dat een kat nou eenmaal andere voedingsbehoeften heeft dan een mens. Geef een kat je eigen tafelresten en je vraagt om moeilijkheden! Voor onszelf zijn boter, vet, olie en sausjes al niet goed, laat staan voor je kat!!

 

Moederloze opfok van kittens:

Als de moederpoes er niet meer is zullen kittens gevoederd moeten worden met de fles. Kittens van 0 tot 5 weken kunnen nl. nog niet zelfstandig eten en drinken. Als kittens pas geboren zijn moeten ze dag en nacht, om de 2 uur drinken. Hiervoor heb je een zuigflesje met een speentje nodig, en een speciale melkvoeding b.v. Welpi cat of Nutri cat, verkrijgbaar bij een dierenarts. Dit is een melkpoeder voor zogende kittens. Met de Cat milk van Whiskas kan je je ook behelpen.

Zijn de gevonden kittens in een erg slechte conditie, en moeten ze nog geflest worden, dan kun je bij de dierenarts zakjes speciale melk aanschaffen van Royal Canin. Het is een volledige en hoogwaardige dieetvoeding te gebruiken als flesvoeding voor kittens of als sondevoeding. Speciaal ontwikkeld voor katten/kittens die moeten herstellen van een voedingsprobleem. Dit dieet bevat een hoog energiegehalte, hoog gehalte aan essentiële voedingsstoffen, en is zeer goed verteerbaar. Uiteraard ook geschikt voor de moederpoes.

Pas op: er mag geen gebruik gemaakt worden van gewone koemelk: die bevat teveel Lactose en veroorzaakt darmproblemen.

Hoe moet je kittens flesvoeding verstrekken:
Het speentje mag geen te groot gat hebben, anders komt de melk te snel en verslikken ze zich. Je moet het speentje gewoon in het bekje stoppen. Elk kitten heeft een automatisch zuigreflex, dus laat het kitten zelf zuigen aan het speentje. Op die manier stimuleer je het drinken. Zorg ook dat ze voldoende drinken, hou het streepje op het flesje in de gaten. Beter een paar keer weinig melk geven, dan teveel in één keer zodat ze gaan spugen of zich verslikken. Je moet de kittens in je handpalm leggen, dan blijven ze warm, je ondersteunt het ruggetje en geeft ze een vertrouwd veilig gevoel.

Fles-schema voor kittens vanaf de geboorte:

 Gewicht van kitten  Hoe vaak Hoeveelheid
100 - 200 gram om de 2 uur 2,5 tot 5 ml met een maximum van 60 ml per dag.
200-300 gram om de 2 à 3 uur 5 tot 12,5 ml met een maximum van 120 ml per dag.
300-360 gram om de 3 uur 12,5-15 ml met een maximum van 120 ml per dag.
360-420 gram om de 4 uur 15 tot 30 ml met een maximum van 200ml per dag.

Zijn ze zwaarder dan de genoemde gewichten dan kun je bekijken hoe oud ze zijn en of ze al wat andere voeding tot zich nemen, zoals Nutrix pap. De hoeveelheid kun je dan aanpassen naar behoefte. Uiteraard mag je niet overvoederen, maar een kitten moet wel tevreden zijn na de voeding. Voedingbehoeftes zijn nu eenmaal niet gelijk. Als kittens heel erg slecht drinken en niet aan hun hoeveelheid komen, moet een extra voeding worden ingelast. Pasgeboren kittens desnoods de eerste periode om het uur voeden, om weer op het geboortenivo te komen. Fleskittens oppakken als het voertijd is, en niet laten doorslapen: ze moeten in het ritme komen zodat ze aan de benodigde hoeveelheid voeding komen.

Na iedere flesvoeding moeten de darmpjes en de blaas gestimuleerd worden om de ontlasting op te wekken. Dit moet je doen door met een warm vochtig wollen doekje zachtjes over het anusje en de onderbuik te masseren. Dit is heel erg belangrijk en noodzakelijk. Kittens moeten iedere dag ontlasting hebben en na iedere flesvoeding wat urine kwijt raken. De ontlasting mag niet te hard en niet te dun zijn. De eerste dagen na de geboorte is de ontlasting erg donker, daarna wordt de ontlasting lichter van kleur. Als ontlasting uit blijft, raadpleeg dan altijd een dierenarts omdat er anders een verstopping optreedt die moeilijk weer oplost. Dit geldt ook voor te dunne ontlasting: ook dat mag niet want dan verliezen ze te veel vocht.

Als kittens geen moeder hebben is het nodig om ze goed warm te houden. Hiervoor gebruik je kruiken. Om op te liggen een rubberen kruik en om tegen aan te liggen metalen babykruikjes. Het is het beste om de kruiken in een pluche knuffelbeest rugzakje te stoppen. Pas op: gebruik je geen pluchen zak dan loopt een kitten gevaar dat het zich verbrandt. Let goed op of de kruik goed dicht zit. Na iedere voeding de kruiken weer verwarmen. Pluchen kruikenzakjes zijn heel erg belangrijk omdat de kittens naarmate ze wat groter gaan worden met het pluche beest kunnen knuffelen en in de vacht kunnen stampen. Ook gaan ze heel vaak liggen "soppen". Zorg voor een paar zakken, i.v.m. de hygiene.

Hoe best veranderen van voeding:

Wanneer uw huisdier ziek is of een voedingsprobleem heeft (gaande van braken, diarree, niet eten), zal het u geruststellen te weten dat u in veel gevallen door verandering van dieet het probleem werkelijk onder controle kunt krijgen.

Het probleem van uw huisdier kan veroorzaakt of verslechterd zijn door ongewenste eetgewoonten bv.eten van planten, of door het geven van een niet-uitgebalanceerde voeding bv. uitsluitend vlees. Het is dus zeer belangrijk dat u het advies van uw dierenarts met betrekking van de aard van de voeding, alsook de hoeveelheid goed opvolgt. Maar katten zijn net als mensen en houden aan hun gewoonten, en kunnen wel wat hulp gebruiken bij de verandering van hun eetgewoonten.

Daarom een paar tips:

  • schakel de kat geleidelijk over van de ene naar de andere voeding over een periode van een week, waarop je geleidelijk de oude voeding vermindert, en de nieuwe vermeerdert, tenzij anders voorgeschreven door uw dierenarts.
  • meng bij de overschakeling de nieuwe door de oude voeding zodat er een mengeling ontstaat. Voeg aan die mengeling niets anders toe om het voeder toch gemakkelijk te laten opnemen. Je kan wel in het begin het voeder met de hand geven. Aan droogvoeder voor katten mag nooit water toegevoegd worden!
  • vers en schoon water moeten altijd ter beschikking staan.
  • ingeval van blikvoeder mag dat opgewarmd worden tot lichaamstemperatuur, zeker niet hoger.
  • kieskeurige kattenen zullen mogelijks een paar dagen niet willen eten. Dit kan hoegenaamd geen kwaad. Maar eet de poes niet na 48u dan moet u toch de dierenarts raadplegen.