×
Vogels - papegaai

Verzorging en Opvoeding

 

Leren praten van de papegaai
Er zijn onder de verschillende papegaaien goede en minder goede praters. Zo kun je de Grijze Roodstaart wel benoemen tot de beste prater daarna de Amazonepapegaai en dan volgen de Ara's en de Kaketoes. Veelal begint de papegaai uit zichzelf met het imiteren van de menselijke stem of geluiden. Het is belangrijk dat u praat met uw papegaai, als hij woorden meerdere keren hoort, zal hij ze gaan imiteren. Verder zou u ook nog gebruik kunnen maken van een spreek CD.

Papegaai uit de kooi!
Wanneer de vogel uit de kooi is en hij wil niet terug in zijn kooi, moet u beslist niet achter de vogel aan gaan rennen om hem te pakken. U haalt echter de onderkant van de kooi af en loopt met de kooi in een boog, om de vogel heen, en zet dan de kooi voorzichtig over de vogel heen. De vogel zal dan vanzelf weer in de kooi gaan klimmen. Voor mensen met een grote kooi kunt u de stok op borsthoogte van de vogel houden, zodat de vogel vanzelf op de stok klimt. Dit laatste is beter dan de vogel op uw hand te laten klimmen, mits de papegaai het gewend is op een stok te klimmen.

Schreeuwen van een papegaai.
Elke papegaai zal in meer of mindere mate af en toe schreeuwen. Vooral de Amazone papegaaien, de Kaketoes en de Ara's. Wanneer u bijvoorbeeld een tamme Kaketoe koopt in de winkel, en u laat deze vogel elke dag en uurtje uit de kooi, dan zult u merken dat deze vogel weinig zal gaan schreeuwen. De vogel zal misschien in het begin de aandacht proberen te vragen, door met zijn schreeuwen u over te halen hem uit de kooi te laten. U moet zich echter aan een strak schema houden van bijvoorbeeld een uurtje per dag uit de kooi. De vogel zal na een korte tijd aan dit schema gaan wennen en niet meer schreeuwen om uit de kooi te komen. Dus niet toegeven is het wachtwoord! Bij een vogel die toch blijft schreeuwen kunt u het beste zoveel mogelijk speelgoed (speciale papegaaienspiegeltjes en belletjes) in de kooi plaatsen. Mocht de vogel dan toch nog blijven schreeuwen, dan gewoon een doek over de kooi doen. Wanneer de vogel nu ophoudt met schreeuwen, haalt u de doek weer van de kooi. Dit herhaalt u net zo lang tot de vogel begrijpt dat een doek over de kooi gaat wanneer hij gaat schreeuwen. Een vogel heeft er een enorme hekel aan om overdag een doek over zijn kooi te krijgen, aangezien hij het maar al te gezellig vindt, om de huiskamer in te kijken. Schreeuwt de vogel en u geeft hem daarna iets lekkers, dan is dit de slechtste manier om hem van het schreeuwen af te brengen. De vogel heeft al heel snel door dat hij door middel van schreeuwen wat lekkers kan verwachten.

Sproeien van uw vogel
Het is ten allen tijden beter, een vogel met koud water te besproeien(uiteraard geen ijskoud water). Warm water haalt het vet uit de veren. Sproei bij voorkeur 's morgens, dan heeft de vogel ruimschoots de tijd om voor het slapen gaan te drogen. Denkt u ook nog even om de tocht? En apropos, 's winters mag het water natuurlijk iets op temperatuur zijn, maar liever niet te warm. Denk er in de winter iets beter om, het is voor onze papegaaien dan veel te droog in huis. Ideaal is een vochtigheid van 60/70% bij 2O graden. U zult zijn verenpakje dan ook veel mooier vinden.

Straffen van uw papegaai
Bij voldoende aandacht en verzorging zal elke vogel zich laten horen, iets op zijn tijd stuk maken of hier en daar troep maken. Toch bij tamme vogels zal dat altijd binnen redelijke grenzen blijven. Veel praten, een rustige benadering, geen bruuske bewegingen, zullen de dieren helpen om te doen wat men van ze verwacht. Veel mensen voor de kooi, drukke kinderen erbij en/of een onstuimige hond of een belangstellende kat verergeren of vertragen de situatie alleen maar. Lees een goed boek, over de herkomst en levenswijze van de vogels, dat geeft u misschien meer inzicht en plezier in uw hobby en draagt dan zeker bij tot het welzijn van uw vogel.

Verzorging
Een zo groot mogelijke behuizing en zoveel mogelijk vrijheid op vaste tijden zijn wens nummer een. Wanneer u consequent met uw vogel om zal gaan, kunt u er veel plezier aan beleven. Wanneer de vogel goede voeding krijgt, zich niet verveelt, zal ook het verenplukken niet voorkomen. Want wanneer de vogel al veren plukt, zal hij het niet meer zo snel afleren, hij vervalt dan steeds weer in herhaling, ook al lijkt het er soms op dat het beter gaat. Meestal wanneer er problemen ontstaan rond de verzorging van de papegaai, ligt dat aan de eigenaar. Aan een éénmaal verpeste vogel valt weinig of niets meer te doen. Vandaar dat het heel belangrijk is, om vanaf het begin van de aanschaf, goed op de hoogte te zijn van de verzorging. En de vogel zo jong mogelijk te kopen.

Vogels en uw kamerplanten
Enige tijd geleden hadden we een dame, wiens Amazone Papegaai was overleden na het eten van de Ganzenvoetplant. De papegaai was tegen de plant opgeklommen, en had hierdoor plantensap naar binnen gekregen. Een week later was hij dood. Let u er dus goed op dat u vogel niet van planten eet. Laat de vogel in en op zijn kooi zitten en niet over de grond lopen als u niet aanwezig bent.


Papegaaienweetjes

 • Papegaaien verwerven zelden een woordenschat van meer dan 20 woorden. Grijze roodstaartpapegaaien kunnen echter een woordenschat van 100 woorden verwerven.
 • Papegaaien kunnen bijna alles eten wat mensen ook eten, behalve chocolade en avocado. Deze laatsten zijn beide heel erg giftig en kunnen fataal zijn voor papegaaien.
 • Papegaaien zijn erg geliefde dieren. Dat komt ook door hun groot imitatie vermogen. Ze kunnen snel leren praten en als ze 5 maanden zijn beginnen ze dat al te doen. Dan gaan ze ook vliegen en dan moet je ze nodig kortwieken! Ze kunnen zichzelf en de woonkamer flinke schade aanrichten. Zo kunnen ze tegen het raam aan vliegen en in de gordijnen gaan hangen. De meeste mensen durven hun papegaai dan niet te pakken. Het beste is dan om er een doek overheen te gooien en dan zo op te nemen.
 • Papegaaien kunnen erg oud worden. Zo'n 120 jaar sommige. De gemiddelde leeftijd is 80 jaar. Ze zijn ook echt je eurotjes waard! Ze kosten normaal zo'n 600,- euro.
 • Je moet oppassen voor een vaak voorkomende ziekte nl. hun veren kaal gaan plukken.Ze doen dat om verschillende redenen:
 • Onvoldoende bewegingsvrijheid, te kleine kooi en te weinig uit de kooi halen van de papegaai.
  • Verveling, te weinig speelgoed of te weinig aandacht van de eigenaar.
  • Huidziekten die veel jeuk kunnen veroorzaken.
  • Het ontbreken van een badgelegenheid of het niet regelmatig besproeien van de papegaai.
  • Het missen van een geliefd persoon, tijdelijk (vakantie) of permanent door een sterfgeval.
  • Het hebben van bijv. bloedluis die veel jeuk kan veroorzaken.
 • Een baby papegaai moet ongeveer 12 weken in het nest blijven. Zodra die eruit kan moet hij in een glazen bak verblijven. Na een paar maanden mag hij de kooi in. Dan heeft hij sterke poten zodat hij zich kan vasthouden aan de stokken en touwen.
  Je kan hem het beste ook een paar speeltjes geven. Zoals je gelezen hebt kan hij zijn veren gaan plukken als hij niet genoeg speel dingetjes heeft. Papegaaien zijn dan ook heel erg hebberig. Ze willen alles wat jij hebt.
 • Als je een papegaai echt heel tam wilt hebben moet je met een baby papegaai beginnen dan voed jij ze op en zien ze jou aan als moeder. Later heb je dan de perfecte lieve papegaai.