×
Vogels - papegaai

Voeding van papegaaien

 

Van oorsprong eten de grote papegaaien zaad en fruit. De grootte van hun snavel bepaalt grotendeels de grootte van het zaad en de noten die ze kunnen kraken. In het wild kunnen papegaaien 40-50 verschillende fruit, zaad, noten, bessen en nectar eten, afhankelijk van wat er op dat moment voorradig is. Vele soorten eten insekten en larven, waarna aktief gezocht wordt in bomen of die toevallig mee opgegeten worden met ander voedsel. Het natuurlijke dieet heeft in het algemeen een vrij hoog gehalte aan vitamine A.

In gevangenschap levende papegaaien moeten een voedselassortiment krijgen, dat in hun behoeften voorziet. Een manier om dit te verkrijgen is om hun natuurlijke dieet na te bootsen. Dit houdt niet noodzakelijkerwijs in dat hun duur tropisch fruit gegeven moet worden, maar alles moet aangewend worden om een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet te geven met veel vers voedsel. Voor de meeste grote papegaaien moet dit bestaan uit 25% zaden en noten, 25% klaargemaakte balletjes of hondenkoekjes en 50% fruit, groenten en peulvruchten, plus wat dierlijk eiwit.

Papegaaienmix: Papegaaienmix die in de handel is, bevat vaak te veel zaden (vooral zonnebloempitten en pinda's), die te weinig calcium, vitamine A en vooral aminozuur bevatten.

 • Zaden : kunt u reeds gemengd krijgen of u kunt uw eigen zaden mengen. Geschikte zaden zijn tarwe, haver, mais en gierst.
 • Oliezaden : Men moet er aan denken, dat zonnebloempitten slechts een korte periode in het jaar beschikbaar zijn voor wilde papegaaien. Ofschoon het een goede energiebron is, moet men ze beperkt geven om overgewicht van uw vogels te voorkomen. Zij bevatten veel cholesterol en zijn arm aan vitamine A en calcium.
 • Fruit : U kunt ze een grote verscheidenheid aan fruit geven, zoals appels, pruimen, eetbare bessen, sinaasappels en druiven.
 • Groenten : Weer kunt u veel soorten proberen zoals wortels, selderij, koolsoorten, zoete mais, waterkers, sla, pepers en gekookte wortels. (Avocado is giftig!)
 • Peulvruchten : Erwten, bonen en andere peulvruchten hebben veel proteïne en weinig vet en deze zijn geschikt voor grotere papegaaien. Wees zorgvuldig in het wassen en in de week zetten, omdat sommige gif kunnen bevatten.
 • Dierlijk eiwit : Dit is een bron van wezenlijk belangrijk aminozuur. Krekels en meelwormen zijn volop beschikbaar, maar zijn niet ideaal omdat ze weinig calcium bevatten. Insekten zoals zwarte vliegen, kunnen net zo goed gegeven worden als gekookt mager vlees, stukjes vis en magere kaas, terwijl de grotere papegaaien kunnen genieten van een kluif met vlees eraan. Geef geen maden of insekten zoals huisvliegen. Olie van de lever van een kabeljauw is een goede bron van calcium en vitaminen.
 • Eivoer : Eivoer is een prima bron van dierlijk eiwit. Het grote probleem bij veel papegaaiachtigen is dat zij uit een dieet de zaden selecteren die zij lekker vinden en de rest laten liggen.
  Om dit te voorkomen kan door het zaden-eivoer mengsel wat havermout gemengd worden. Als het geheel met een zeer kleine hoeveelheid water rul gemaakt wordt, zorgt het havermout ervoor dat het eivoer aan de zaden wordt geplakt. Als de vogel de lekkere zaden aan het pellen is, dan krijgt hij toch nog wat eivoer binnen dat aan de schil van het zaad geplakt is. Er zijn een aantal commerciële diëten voor papegaaien verkrijgbaar die gebaseerd zijn op dit principe. Het grote nadeel van dit dieet is dat de vogel nog steeds kan selecteren en ook de mogelijkheid heeft om het eivoer van de zaden af te vegen voordat hij het zaad gaat pellen.
 • Pellets en geëxtrudeerde korrelvoeding : Als alternatief kan gebruik worden gemaakt van pellets en geëxtrudeerde korrelvoeding. Met name in de Verenigde Staten zijn deze diëten voor papegaaien erg populair. Een gepelleteerd dieet kan nooit selectief gegeten worden. Het is altijd lastig om papegaaien te leren pellets te eten, maar als zij eenmaal gewend zijn, dan is het zeker dat zij alle nutriënten binnenkrijgen in de juiste hoeveelheden.
  Geëxtrudeerde korrels worden in het algemeen beter opgenomen. Gepelleteerd voer kan gegeven worden aan papegaaien groter dan of gelijk aan valkparkieten. Soms kunnen agapornissen leren pellets te eten, maar soms kunnen zij pellets niet goed verkruimelen. Geëxtrudeerde korrels zijn de beste voeding voor uw papegaai.
 • Lorie dieet : Het basisdieet van lories bestaat uit commercieel verkrijgbare lorienektar. Daarnaast zijn lories dol op vruchten (papaya, appel, druiven, vijgen, peren rozijnen, etc.). Ook brood, gekookte rijst en wortelen en sla kunnen een welkome afwisseling geven in het dieet.

Andere dingen :

 • Sommige jonge wilde planten bijvoorbeeld paardebloemen, zuring en muur kunnen gegeten worden. Let erop dat ze niet bespoten zijn.
 • Grit (geen zand of oesterschelp) moet ruim beschikbaar zijn.
 • Verse schone takken moeten regelmatig aangevoerd worden(neem enkel wilgentakken).
 • Wees niet ongerust als uw papegaai zijn eigen uitwerpselen opeet. Veel papegaaien doen dit gewoonlijk om bepaalde voedingsstoffen binnen te krijgen.
 • Zorg altijd voor voldoende vers drinkwater.
 • Alle voedsel moet vers en weggehaald worden als het aan de kant gelegd is of vies geworden.
 • Veranderingen in het dieet moeten geleidelijk aan aangebracht worden. Als uw papegaai maar één soort noot of zaad neemt, moet u die langzaam verminderen tot de papegaai weer evenwichtig eet.
 • Papegaaien in het wild brengen een groot gedeelte van de tijd door met voedsel zoeken in boomtoppen. Probeer verschillende keren per dag te voeren om verveling terug te brengen. Zorg voor volledig voedsel dat hij moet bewerken in plaats van alles in kleine stukjes te hakken. Door voedselstukjes overal in de kooi te hangen, kunt u doen alsof hij overal moet zoeken en kunt u iets nieuws aan zijn omgeving toevoegen.
 • Voedingsmiddelen en grit kan men krijgen bij de plaatselijke dierenwinkel of rechtstreeks van een diervoedingsbedrijf. In gespecialiseerde tijdschriften staan advertenties van leveranciers en winkels voor de meeste dingen. Een arm dieet is te vaak de oorzaak van ziekte onder papegaaien die thuis gehouden worden.
 • Als u geen tijd heeft om een gevarieerd en interessant maal te bereiden, moet u zich beperken tot de geëxtrudeerde korrelvoeding waar alles in de juiste verhouding in verwerkt zit.

Aanvullend gezond voesel voor uw papegaai

 • Fruit: appels, peer druiven, sinaasappels, pruimen, kersen etc.
 • Groenten: wortel, komkommer Spaanse peper, kool etc.
 • Struiken: bramen, rozenbottels, eikels.
 • Diverse soorten maagkiezel en grit.
 • Sepia: in stukken of geraspt over het voer

Voedingstips :
Koop nu niet meteen een pak studentenhaver en denk dan klaar te zijn, want hier zit vaak zout of suiker in.

Geef liever geen grondnoten (pinda's), i.v.m. levensgevaarlijke schimmels. Wanneer u uw vogel groente of fruit geven wil, was het dan altijd eerst goed af voor het geval het bespoten mocht zijn.

Verwennen tot op welke hoogte :
Verwennen mag, maar wel tot op een zekere hoogte. Het is natuurlijk fantastisch om een handtamme vogel te hebben, waar je mee kunt knuffelen en kusjes geven. En vooral in het begin, is het heel verleidelijk om de vogel veel bij je te nemen.

Maar pas op daar mee, want voor je het weet wil de vogel niets anders meer en zal op allerlei mogelijke manieren om die aandacht gaan vragen. Dat geldt ook wanneer u uw vogel bijvoorbeeld mee laat drinken met uw kopje koffie.

Het is natuurlijk zo'n schattig gezicht wanneer de papegaai uit een kopje drinkt of van het bord mee eet.

Maar ook bij deze dingen is het belangrijk om duidelijk de grens te laten voelen.

Zo van waar ligt het begin en wanneer moeten de verwennerijtres worden gestopt. Aanleren gaat heel snel, maar afleren is bijna onmogelijk.