×
Andere dieren - cavia

Huisvesting en verzorging

 

Cavia's kunnen in een groepje gehouden worden van 1 beertje met maximaal 7 vrouwtjes. Er stelt zich dan een hiërarchie in en worden vechtpartijen voorkomen. Als er veel wisselingen in de groep voorkomen of een aantal cavia's wordt zomaar bij elkaar gezet dan leidt dit tot vechtpartijen. Soms helpt het om het beertje te laten castreren.

Bij het uit de kooi nemen van een cavia moet men er zich van bewust zijn dat een cavia, in tegenstelling tot een rat of muis, niet zo slim is om het einde van een tafeloppervlak of een aanrecht te herkennen. Dit betekent in de praktijk dat een cavia gemakkelijk van tafel valt. Men moet kinderen dan ook leren om met een cavia op de grond te gaan zitten en het dier aldaar te voeren, verzorgen of eventueel te "knuffelen" met behoud van het respect voor het dier.

De aanbevolen minimale afmetingen voor een caviakooi zijn: 70x40x40 (lxbxh) of 100x50x40 cm voor twee dieren. De Europese richtlijn voor proefdieren bedraagt voor een zeugje met jongen 1200 cm2 en voor een harem 1000 cm2.

De kooi dient van kunststof te zijn in verband met de knaaglust van een cavia en de hygiëne.

Als bodembedekking kan men gebruik maken van de volgende materialen: hooi, houtvezel, papier of kattegrit.Stro liever niet omdat dit soms te hard is en soms oogkwetsuren kan veroorzaken . Deze bodembedekking dient regelmatig verschoond te worden en de kooi kan eventueel gereinigd worden met een 1% halamidoplossing.

Een goede omgevingstemperatuur voor de cavia bedraagt 18-240 C bij een relatieve luchtvochtigheid van 30-70%.

Tocht kan heel gemakkelijk de cavia ernstig ziek maken zodat er voor een tochtvrije plaats gezorgd dient te worden.

Een cavia vindt het aangenaam om enkele schuilplaatsen te hebben, hierin kunnen bijvoorbeeld stenen bloempotjes goed voorzien.

Het water kan het best gegeven worden in een geglazuurd aardewerken bakje. Dit omdat cavia er de vieze gewoonte op na houden om hun mond te spoelen en het vervolgens weer in de drinkfles terug te spuwen. Dit is niet alleen onhygiënisch maar door kleine deeltjes kan de drinknippel gaan lekken waardoor vervolgens de fles leegloopt in de kooi.

De verzorging omvat vooral het gebit (kan de cavia nog alles eten?), de vacht (goed op kale plekken en jeuk letten), de nagels (regelmatig knippen voorkomt misvormde nagels en men dient te letten op de ontlasting, bij maagdarmstoornissen is het zaak om snel in te grijpen.

Een aantal cavia feiten voor u op een rij:

  • Levensverwachting: 5 - 8 jaar
  • Lichaamstemperatuur: 38.3 - 40 graden celsius
  • Hartslag: 230 - 320 slagen per minuut
  • Ademhaling: 90 - 150 keer per minuut
  • Omgevingstemperatuur: 15 graden minimaal
  • Geslachtsrijp: zeugje 4 - 7 weken
  • Geslachtsrijp: beertje: 4 weken
  • Ideale fokleeftijd zeug: 4 - 5 maanden
  • Ideale fokleeftijd beer: 3 - 5 maanden

 

 

Huisvestiging

 

Een kooi voor 1 cavia dient tenminste 70x40 te zijn en minimaal 40 cm hoog. Voor 2 cavia's moet de kooi vanzelfsprekend groter zijn. (100x50) Traliekooien zijn zeer goed bruikbaar, maar als de bodem te ondiep is kan het strooisel alle kanten uitvliegen. Kooien met een kunststof kap hebben dit probleem niet, een nadeel is echter dat het er vaak te warm in wordt. Een kooi is beslist niet goedkoop in de aanschaf, maar u moet zich wel bedenken dat hij een cavialeven lang meegaat. Een slaaphuisje wordt zeer gewaardeerd. De meeste dierenwinkels verkopen slaaphuisjes van hout en van kunststof. Mijn voorkeur gaat uit naar houten huisjes, omdat de cavia's er hun tanden aan kunnen afslijten. U kunt ook makkelijk zelf een huisje maken. Cavia's zijn meestal erg dol op hun huisjes, met als gevolg dat ze er vaak de hele dag in liggen. Dit is natuurlijk niet erg gezellig, daarom zet ik de huisjes alleen 's nachts in de kooi. De plaats in huis waar u de kooi neerzet is zeer belangrijk. Zorg dat de kooi nooit in de volle zon staat, niet in de tocht en niet bij de verwarming. Etensbakjes moeten stevig zijn, zodat ze niet omvallen, het beste kunt u een voerbakje van geglazuurd aardewerk gebruiken. Voor de drinkvoorziening kunt u het beste een drinkbottle gebruiken.

Als bodembedekking is houtvezel geschikt. U kunt eerst een laag geperste houtvezel (kattebakvulling )in de kooi doen en daar overheen houtvezel. Geperste houtvezel absorbeert nl. beter. Gebruik nooit stro als bodembedekking. Stro heeft vaak scherpe randen en dit kan zeer nare gevolgen hebben voor de ogen van uw cavia. Hooi kan wel gebruikt worden als bodembedekking, maar absorbeert minder goed dan houtvezel. Heeft u een cavia die allergisch is voor houtvezel, gebruik dan Russel Rabbit Bedding. Dit is verkrijgbaar in de meeste dierenspeciaalzaken. Een nieuw soort bodembedekking is de Carefresh Bedding van Supreme Petfoods. Deze bedding is nagenoeg stofvrij en absorbeert uitstekend. Als u de kooi verschoond,, was hem dan even uit met water en een sopje. Dit voorkomt de opbouw van urine aanslag. Urine aanslag kan erg gaan stinken en is ook niet gezond voor uw cavia.
SCHOONMAAKTIPS: RUSSEL'S HOME HELP is een schoonmaakproduct van Supreme Petfoods, speciaal ontwikkeld voor de veilige reiniging van uw knaagdierenkooi. Het laat ook nog een fris geurtje achter in de kooi.

Heeft u een kooi waar erg veel urineaanslag in zit, laat hem dan een tijdje weken in schoonmaakazijn. Hier krijgt u zelfs sterk vervuilde kooien mee schoon.

Als er in de drinkbottle groene aanslag zit, kunt u dit verhelpen door een handjevol droge rijst in de bottle te doen. Beetje water erbij, flink schudden en de bottle is weer als nieuw!

Slaaphuisje
Een slaaphuisje wordt zeer gewaardeerd. De meeste dierenwinkels verkopen slaaphuisjes van hout en van kunststof. Mijn voorkeur gaat uit naar houten huisjes, omdat de cavia's er hun tanden aan kunnen afslijten. U kunt ook makkelijk zelf een huisje maken. Cavia's zijn meestal erg dol op hun huisjes, met als gevolg dat ze er vaak de hele dag in liggen. Dit is natuurlijk niet erg gezellig, daarom zet ik de huisjes alleen 's nachts in de kooi. De plaats in huis waar u de kooi neerzet is zeer belangrijk. Zorg dat de kooi nooit in de volle zon staat, niet in de tocht en niet bij de verwarming.

Etensbakjes
Etensbakjes moeten stevig zijn, zodat ze niet omvallen, het beste kunt u een voerbakje van geglazuurd aardewerk gebruiken. Voor de drinkvoorziening kunt u het beste een drinkbottle gebruiken.

Bodembedekking
Als bodembedekking is houtvezel geschikt. U kunt eerst een laag geperste houtvezel (kattebakvulling )in de kooi doen en daar overheen houtvezel. Geperste houtvezel absorbeert nl. beter. Gebruik nooit stro als bodembedekking. Stro heeft vaak scherpe randen en dit kan zeer nare gevolgen hebben voor de ogen van uw cavia. Hooi kan wel gebruikt worden als bodembedekking, maar absorbeert minder goed dan houtvezel. Heeft u een cavia die allergisch is voor houtvezel, gebruik dan Russel Rabbit Bedding. Dit is verkrijgbaar in de meeste dierenspeciaalzaken. Een nieuw soort bodembedekking is de Carefresh Bedding van Supreme Petfoods. Deze bedding is nagenoeg stofvrij en absorbeert uitstekend. Als u de kooi verschoond,, was hem dan even uit met water en een sopje. Dit voorkomt de opbouw van urine aanslag. Urine aanslag kan erg gaan stinken en is ook niet gezond voor uw cavia. SCHOONMAAKTIPS: RUSSEL'S HOME HELP is een schoonmaakproduct van Supreme Petfoods, speciaal ontwikkeld voor de veilige reiniging van uw knaagdierenkooi. Het laat ook nog een fris geurtje achter in de kooi. Heeft u een kooi waar erg veel urineaanslag in zit, laat hem dan een tijdje weken in schoonmaakazijn. Hier krijgt u zelfs sterk vervuilde kooien mee schoon. Als er in de drinkbottle groene aanslag zit, kunt u dit verhelpen door een handjevol droge rijst in de bottle te doen. Beetje water erbij, flink schudden en de bottle is weer als nieuw!

 

Gedrag van de cavia

 

De cavia is een echt groepsdier. Bedenk dit als u overgaat tot de aanschaf van een cavia. Het is voor het diertje een stuk aangenamer als u meer dan een cavia aanschaft. U hoeft niet bang te zijn dat het dier alleen aandacht besteedt aan zijn soortgenoot, cavia's zijn ook zeer gesteld op menselijk contact. Het beste is om 2 vrouwtjes aan te schaffen, of een mannetje en een vrouwtje. Het verdient aanbeveling om het mannetje te laten castreren, anders krijgt u aan de lopende band nestjes. Een keer een nestje kan best leuk zijn, maar regel wel vantevoren een goed tehuis voor de jonkies. Als u het mannetje bij het vrouwtje laat zitten, dan wordt zij onmiddellijk na de bevalling weer gedekt. Dit kan ten koste gaan van de gezondheid van het vrouwtje.

 

Tam maken

 

Uw cavia's kunnen in het begin wat schuw zijn, vooral als u ze uit de kooi wilt pakken. Dit is normaal, het is instinctief vluchtgedrag. Het is aan te raden om de kooi niet op de grond te plaatsen, maar op een verhoging, zoals een tafeltje. Hierdoor torenen we al een stuk minder groot boven ze uit. Neem de dieren vaak op schoot en laat ze wennen aan geluiden van tv, radio en andere huisdieren. Houdt ze een stuk groente voor als ze in de kooi zitten. Meestal wint de lekkere trek het van de angst en zullen de cavia's het eten aannemen. Forceer echter niets, de ene cavia heeft meer tijd nodig dan de andere.

 

Wat bij elkaar houden?

 

Twee mannetjes bij elkaar houden kan goed gaan, als het bijvoorbeeld 2 nestbroertjes zijn.
Let wel op dat ze nooit de geur van een vrouwtje in de neus krijgen, dan kan er ruzie ontstaan. Twee mannetjes die vechten kunnen elkaar behoorlijk wat schade toebrengen. Ze hiervoor laten castreren heeft geen enkele zin. Uiteraard zijn er ook uitzonderingen waar 2 mannetjes vreedzaam naast elkaar leven, zelfs als er vrouwtjes bij zitten. De ervaring heeft ons echter geleerd dat het in de meeste gevallen niet goed gaat.

Wij zijn er niet voor om een cavia en een konijn samen te plaatsen. Konijnen hebben erg sterke achterpoten en als de cavia hiermee geraakt wordt, kan hij inwendige bloedingen oplopen. Bovendien kunnen konijnen en cavia's ook met elkaar gaan vechten en hebben konijnen vaak de neiging om aan de vacht van de cavia te gaan knabbelen.

Een jonge bij een oudere cavia :Als u een jonge bij oudere cavia's zet, lijkt het of ze het allemaal voorzien hebben op het arme, kleine dier. Dit is echter een heel natuurlijk iets. Jongen hebben in een heel veilige omgeving bij hun moeder geleefd en wat de oudere dieren doen is de jongen leren dat ze op hun hoede moeten zijn. Dit is een nog overgebleven instinct van de wilde cavia's, zij moeten de jonge cavia's leren dat er overal gevaar kon zijn.

Twee volwassen vrouwtjes bij elkaar:
Als u twee volwassen vrouwtjes bij elkaar zet, kan dit in het begin ook met de nodige strubbelingen gepaard gaan. Er moet uitgemaakt worden wie de baas is. Dit gebeurt vaak met een enorm vertoon van macht . Ze staan tegenover elkaar, klappertanden en schommelen met hun achterlijf. Ook gaan ze achter elkaar aan. In de meeste gevallen druipt een van de twee af en is de rangorde bepaalt. Als u merkt dat ze elkaar echt bijten of met elkaar door de kooi rollen, haal ze onmiddellijk uit elkaar. Soms passen 2 cavia's gewoon niet bij elkaar. U moet ze wel een kans geven om aan alkaar te wennen. Een foefje is om ze beiden met een druppeltje parfum in te smeren, zodat ze allebei dezelfde geur hebben.
In sommige gevallen accepteert een volwasssen vrouwtje absoluut geen ander vrouwtje in haar buurt. Deze cavia's kunnen het bijna altijd wel goed vinden met een gecastreerd mannnetje.

 

Het bij elkaar plaatsen

 

Als u twee vreemde, volwassen cavia's bij elkaar zet, laat dan zeker het slaaphuisje een tijdje uit de kooi. Dit is in het begin meestal een twistpunt.  Jonge cavia's zijn zeer actief, ze buitelen en springen door de kooi. Een volwassen cavia is een stuk luier. Hun dagelijkse bezigheden bestaan over het algemeen uit eten en dutjes doen. U kunt ze wel actief houden door veel met ze bezig te zijn en ze geregeld hun beentjes te laten strekken. Het is een absolute afrader om verdiepingen in de caviakooi te maken. Cavia's zijn lompe en plompe beestjes en ze kunnen zo een pootje breken of ongelukkig terecht komen bij een val.

 

Zintuigen

 

Cavia’s hebben hun ogen aan de zijkant van het hoofd staan. Hierdoor wordt het gezichtsveld groter en zijn ze in staat hun vijanden eerder te zien. Testen hebben uitgewezen dat cavia’s de kleuren rood, geel, groen en blauw kunnen onderscheiden. Het gehoor van cavia’s is zeer sterk ontwikkeld, evenals de smaak- en reukzin. Cavia’s kunnen tot 1000maal geringere geurconcentraties waarnemen dan de mens. Door de snorharen rondom de mond en neus, kunnen cavia’s zich ook bij slecht zicht goed oriënteren.

 

Cavia geluiden

 

Cavia's maken behoorlijk veel geluid. Het zogenaamde "fluiten"doen onze gedomesticeerde cavia's vooral als er eten in het spel is; het ritselen van een zakje , het opengaan van de koelkast enz. kan een enorm concert veroorzaken. In het wild fluiten cavia's om met elkaar te communiceren, bijvoorbeeld als er gevaar dreigt. Ook is dit een manier van roepen als ze de andere cavia's niet meer zien.

Mannetjes maken ook een soort bromgeluid. Dit gaat meestal gepaard met en schommelend achterlijfje. Zo probeert hij indruk te maken op vrouwtjes. Al schommelend en brommend drukt hij zich tegen het vrouwtje aan om haar zo het hof te maken. Is het vrouwtje niet bronstig en wordt meneer te opdringerig, dan krijgt hij meestal een straal urine over zich heen! Een enkele cavia fluit wel een s op dezelfde manier als een vogeltje. Dit komt niet vaak voor. Het is een echt oerinstinct. In het wild zijn er "wachters"die de groep moeten alarmeren als er gevaar dreigt. Dit doen ze dan door middel van het "vogelgefluit". Bij onze tamme cavia's komt het hoogst zelden voor.

Als u de cavia op schoot heeft kunnen ze ook knorgeluidjes maken, dit is om aan te geven dat ze het prettig vinden.

Als een cavia schrikt maken ze ook vaak een soort bromgeluidje en blijven ze stokstijf staan. Klappertanden is geen uiting van angst, maar agressie. Vaak gaan dan zelfs de nekharen overeind staan!

 

Nacht of dagdieren ?

 

Cavia's zijn geen uitgesproken dag- of nachtdieren. Ze doen af en toe een dutje en zijn de rest van de tijd wakker. Cavia's slapen meestal met de ogen open.

 

Bijten cavia's ?

 

Over het algemeen zal een cavia zelden bijten. Het is echter belangrijk dat u bij het aaien altijd met de haren meestrijkt. Doet u dit niet dan kan uw dier geirriteerd raken en toch toehappen. Bovendien zijn deze dieren uiterst gevoelig aan de flanken.

Veel cavia's likken aan de handen van hun baasje. Ze doen dit, omdat wij zout op de handen hebben. Het is aan te raden om een zoutliksteentje in de kooi te hangen.

 

Help, mijn cavia eet zijn eigen mest op!

 

Soms krijgen we wel eens mailtjes van mensen die denken dat ze een hele vieze cavia hebben, hij eet nl. zijn eigen keuteltjes op. Dit is geen vies gedrag, maar het is noodzakelijk. De keuteltjes die gegeten worden noemen we blindedarmkeutels, of nachtkeutels. Ze bevatten vitamine B en K en zijn ook zeer eiwitrijk. Dze vitamines en eiwitten worden door de blindedarm niet geresorbeerd. Door ze te eten worden ze door de de maag en dunne darm opgenomen. De blindedarmkeuteltjes zijn wat zachter en lichter van vorm dan gewone keutels. Ze glanzen ook wat meer en er zit vaak een laagje slijm op. De cavia’s eten ze meteen op. Vier uur nadat de cavia heeft gegeten worden de blindedarmkeutels uitgescheiden. Als de cavia diarree heeft en niet voldoende blindedarmkeutels binnenkrijgt, is het nodig om in ieder geval de vitamine B aan te vullen. Dit kunt u doen door een biergisttablet te voeren. Ook kunt u de cavia blindedarmkeutels van een andere cavia voeren.

 

Speelgoed in de kooi

 

Het is zeer belangrijk om uw cavia alert te houden, anders doen ze de hele dag niks anders dan eten en luieren. Laat ze ook eens "voor hun eten werken". Hang een knaagstaafje in de kooi, of maak van wortel, appel of komkommer schijfjes en hang die aan een touwtje iets hoger in de kooi. (niet te hoog, dan kan uw dier achterover vallen).

Tegenwoordig zijn er diverse speelgoedjes voor cavia’s op de markt. Bijvoorbeeld een bol met spijlen om op te hangen. Hier kunt u lekkers, zoals gras, instoppen en de cavia moet dan iets meer moeite doen om het te pakken te krijgen. Veel cavia’s vinden spiegels en bellen, die eigenlijk voor vogels bestemd zijn, ook erg leuk. Het is een afrader om verdiepingen in de caviakooi te maken. Cavia’s zijn lompe en plompe beestjes en ze kunnen zo een pootje breken of ongelukkig terecht komen bij een val. Verdiepingen in de caviakooi zien er leuk uit, zorg echter dat ze niet te hoog zijn. Cavia’s zijn lompe en plompe beestjes en als ze ongelukkig ten val komen kan dit ernstige gevolgen hebben. Een looprad is niet geschikt voor een cavia, het is beter om hem iedere dag een tijdje te laten lopen in huis en bij goed weer in de tuin. Cavia's graven niet, dus uw tuin kan heel gemakkelijk "cavia-proof"gemaakt worden. Als uw cavia in de tuin loopt, let wel op dat hij niet aan giftige planten kan snoepen. (zie giftige plantenlijst) Veel cavia's zijn dol op tijm. Als u een bakje tijm in de tuin zet, zullen ze u waarschijnlijk heel dankbaar zijn. Het is belangrijk dat het dier een beschut en schaduwrijk plaatsje in de tuin heeft, volle zon kan dodelijk zijn voor een cavia. (zonnesteek) Zorg dat er in de tuin ook een drinkbottle hangt, samen met een zoutliksteen zodat het vocht beter wordt vastgehouden.

Heeft u een vijver in de tuin, zorg dat uw cavia er niet in kan vallen.