×
Andere dieren - hamster

De voorplanting van de hamster

 

Waar moet je op letten tijdens de draagtijd?

 

Meestal zul je het snel merken als een hamster zwanger is. Het vrouwtje hamstert meer dan normaal en verzamelt veel nestmateriaal.

Hieronder staan punten waar je op moet letten tijdens deze periode:

  • Probeer lawaai te vermijden
  • Zorg voor voldoende (vers) nestmateriaal
  • Zorg dat er voldoende vitamine- en eiwitrijk voedsel aanwezig is
  • Verschoon het strooisel een paar dagen voor de geboorte van de jongen (niet het nestje)

 

De geboorte van de jongen:

 

De geboorte vindt meestal 's nachts plaats. Stoor de moeder niet tijdens de geboorte en ook niet enkele uren daarna. De geboorte van een jong duurt meestal enkele minuten.

Hieronder vind je de ontwikkeling van de jongen tijdens de dagen, dit is natuurlijk iets algemeens en het kan daarom altijd verschillen:

De geboorte:
Ze zijn onbehaard. De ogen zijn gesloten en de jongen zijn nog erg zwak. Ze kunnen nog niet goed lopen, alleen een beetje kruipen. De huid is rood/roze.

De 2e dag:
De huid wordt donkerder, begin van de 'pigmentvorming'.

De 5e dag:
Het vrouwtje brengt voedsel naar het nest. Ze beginnen te eten. Ook krijgen ze een lichte beharing. Liggend op de buik maken ze hun eerste poetsbewegingen.

De 10e dag:
Oogjes zijn open. Ze kunnen hun wangzakken al vullen en leegmaken. Ook kunnen ze nu in de zithouding gaan poetsen.

De 14e dag:
Ze verkennen de omgeving buiten het nest en ze gaan langzamerhand ook spelen met hun broertjes en zusjes.

Vanaf de 21e dag:
Ze zijn zelfstandig.

 

Enkel aandachtspunten

 

Nestcontrole:
Dit is alleen aan te raden voor ervaren mensen. Je kunt dan soms het nestje controleren. Doe dit alleen als de moeder er niet is. Het vrouwtje kan erg nerveus en opgewonden worden. Ook zou je het nestje kunnen controleren met een stokje. Dit is beter dan met je hand omdat de vreemde geur van je hand ook in het nestje terechtkomt en het vrouwtje daar ook nerveus van kan maken.

Verschonen:
Na ongeveer 1-2 weken mag je het urine hoekje verschonen. Na ongeveer 2 weken mag je al het strooisel verschonen. Na ongeveer 4 weken mag je het nestmateriaal verschonen.

Het vrouwtje:
In de eerste dagen blijft het vrouwtje voornamelijk bij haar jongen. Ze ligt dan in een bepaalde houding, zodat de jongen kunnen zogen.
Ook zorgt ze ervoor dat de onbehaarde jongen worden bedekt met nestmateriaal, als dit niet zou gebeuren zouden de jongen kunnen doodgaan door de kou. Tevens likt het vrouwtje de jongen en zorgt ze dat het nest schoon blijft.

Kannibalisme:
Bij kannibalisme eet het vrouwtje haar jongen op. Er zijn twee oorzaken waardoor kannibalisme kan ontstaan, namelijk een gebrek aan eiwitten en te intensief fokken. Gebrek aan eiwitten ontstaat als een vrouwtje tijdens haar dracht te weinig eiwitten krijgt. Vooral jonge vrouwtjes hebben veel eiwitten nodig tijdens de dracht.

Bij het fokken moet tenminste een 'pauze' liggen van ongeveer zes weken tussen twee worpen. Ook mag een vrouwtje eigenlijk in totaal niet meer dan zes worpen hebben. Als er bijvoorbeeld te veel wordt gefokt, kan er ook kannibalisme ontstaan.