×
Andere dieren - hamster

Verzorging van je hamster


Wat moet je dagelijks doen?

  • Geef je hamster te eten
  • Geef je hamster drinken
  • Zorg voor de hygiëne
  • Check of hij gezond is

 

Vacht:
Bij de langharige rassen moet je regelmatig de vacht borstelen, door met bijv. een zachte, droge en met wat warm water bevochtigde tandenborstel. Bij de kortharige rassen hoeft dat niet.

Hygiëne:
Elke dag moet de urine worden verwijderd, de meeste hamsters hebben daar een speciale hoek voor. Per week moet de hele kooi worden schoongemaakt: de spullen en de kooi moeten worden gewassen enz.

Eten:
Elke dag moet hij natuurlijk eten en drinken. Ververs het water iedere dag! Let er ook op dat hij het fruit niet meeneemt naar zijn huisje, want als je het daar laat is dat ongezond. (Kijk ook bij eten)
Pas op! Koop geen hamsterwatten. Er zijn al meerdere hamsters gestorven door het verstrikt raken of stikken in de hamsterwatten. [Lees meer]

Nagels:
Meestal slijten de nagels goed af, en hoeven ze niet worden geknipt. Maar als een hamsters toch lange nagels heeft, moet je ze laten knippen. Bij de meeste dierenwinkels kan je dat (gratis) laten doen. Als een hamster te lange nagels heeft, komt dat meestal door het ontbreken van mogelijkheden om te kunnen knagen, klimmen en graven. Takken voor de hamster kunnen nuttig zijn.

Tanden:
De hamster is een knaagdier. Dit betekent dat zijn tanden zijn hele leven doorgroeien. Daarom is het belangrijk dat zijn tanden door middel van het knagen kunnen afslijten. Hard voedsel (bijv. een wortel) of een knaagsteen zorgen hiervoor. In sommige dierenwinkels is het mogelijk takken te kopen (waaraan de hamster kan knagen). Dit is veiliger dan takken van bomen die ergens langs de weg staan.
Het is erg belangrijk dat de tanden voldoende afslijten. Als de tanden echt te lang zijn, kan de hamster niet meer eten en hierdoor zelfs sterven. Worden de tanden te lang, dan kan de dierenarts de tanden knippen. Doe dit echter nooit zelf!

Als je een paar dagen weg bent......:
Als je een paar dagen weg bent kan je jouw hamster wel alleen laten, dit geldt voor 1 of 2 dagen. En als het echt niet anders kan 3 dagen. Bij meer dan 3 dagen is het het beste om iemand te zoeken om voor die tijd je hamster te verzorgen. Wees er zeker van dat die persoon het kan, en geef ook tips wat je meestal doet (bijv. wanneer je hem meestal eruit haalt, hem te eten geeft enz.). Als je een paar dagen weg bent, moet je voordat je weggaat de kooi hebben verschoond. Ook moet je er dan zeker van zijn dat hij genoeg eten heeft. Verschoon ook het drinken vlak voordat je weggaat.

Als je echter een langere tijd weggaat kan je jouw hamster natuurlijk niet alleen laten. Je kan vragen of vrienden voor de hamster willen zorgen (dus je brengt je hamster dan naar hun woning), maar je kan ook je hamster gewoon thuis laten en vragen of de buren/kennissen de hamster verzorgen. Dit zijn goede mogelijkheden, maar je moet er wel zeker van zijn dat de verzorgers verstand hebben van het verzorgen van hamsters. Ook is het handig om een soort lijstje te maken met wat je bijv. je hamster te eten geeft en hoe laat.
Een andere mogelijkheid is hem onder te brengen in een dierenpension. Het dier wordt goed verzorgd, maar je moet natuurlijk wel betalen. Als je je hamster wilt laten onderbrengen in een dierenpension is het ook verstandig om daar eerst een kijkje te nemen, zodat je zeker weet dat hij goed verzorgd wordt.
De laatste mogelijkheid is de hamster zelf mee te nemen op vakantie. Je moet dan wel opletten dat als je de hamster en de kooi in de auto laat (om bijv. iets te drinken) je de auto niet parkeert in de zon. Ook moet je er voor zorgen dat er frisse lucht aanwezig is.

LET OP! Zwangere vrouwtjes kunnen gestresseerd worden bij een verandering van de omgeving. Zo kan het gebeuren dat ze hun jongen opeten of geen melk meer geven. Daarom is het het beste om ze gewoon thuis te laten en te vragen of de buren/kennissen voor ze willen zorgen.

Eten en drinken van je hamster:

Hamsteren :
In het wild hadden hamsters niet altijd genoeg eten, daarom leggen hamsters altijd voorraden aan. Hoewel een hamster in gevangenschap altijd genoeg eten heeft, legt hij nog steeds voorraden aan in zijn huisje. Om het eten mee te kunnen nemen stopt hij het in zijn wangzakken en haalt het bij zijn huisje met strijkende bewegingen er weer uit. Dit heet hamsteren.

Hoeveel eten?
Hoeveel mag een hamster eten zonder dat hij te dik wordt? Het beste is om een hoeveelheid te nemen van ongeveer 12 gram. Natuurlijk hangt dit van een hamster af, maar je geeft te veel voedsel als er iedere dag nog veel voedsel ligt in zijn etensbak.

Droogvoer:
Kant-en-klaar zaadmengsel, verkrijgbaar in de dierenwinkel, of maïs, zaden (bijv. zonnebloempitten), noten (bijv. ongezouten pinda's, hazelnoten, wal noten en tarwe. De mix doe je in een etensbakje. Je kan in de winkel bakjes kopen van plastic en van aardewerk. Ik raad de bakjes van aardewerk aan, omdat die steviger zijn en moeilijker kunnen omvallen.

Groenten en fruit:
Bijv. appels, aardbei, sinaasappel, en nog veel meer soorten fruit. Groente is bijv. tomaten, komkommer en bloemkool

Wilde planten:
Je kunt ook wilde planten plukken. Geschikte planten zijn o.a. paardebloem, kamille, bijvoet, salie, witte klaver, pepermunt en blauwe luzerne. Als je wilde planten plukt, moet je ze niet plukken op plekken vlakbij de wegen en straten. Meestal zijn ze dan verontreinigd door bijvoorbeeld de uitlaatgassen. Ook zijn parken en bemeste weiden niet geschikt. Deze zijn bemest of bespoten en bij de parken kunnen ze ook besmet zijn (door bijv. de uitwerpselen van de honden). Ook zijn er giftige planten. Kijk bij de lijst van wat echt niet kan.

Wat kan nou echt niet?
Okee, hier komt ie dan, de lijst met verboden producten: chocola, chips, zure augurk, rauwe bonen, en verder al het ‘mensen-eten’ met veel suiker, zout en kunstmatige toevoegingen of dat plakkerig is, groene delen van tomaat, aardappel en wortel. Dan speciaal over het verse voer: rabarber, ui, knoflook, boterbloem, zwarte nachtschade, coniferen, naaldbomen, eikenblad, dolle kervel, bolgewassen ( tulp, narcis, hyacint, krokus, etc.), klaproos, haagwinde, taxus, gouden regen, liguster, vingerhoedskruid, rhododendron, berenklauw, bilzekruid, bingelkruid, bitterzoet, bosanemoon, hondsdraf, hondspeterselie, ijzerhoed, klaverzuring, lelietje van dalen, monnikskap, sneeuwklokje, wikke, wolfsmelkachtigen, klimop, dieffenbachia, kroton, flamingobloem, amaryllis, christusdoorn, cactus en vetplanten, agave, aloe, alpenviooltje, anemoon, aronskelk, azalea, chrysant, clivia, cyclaam, dwergmispel, ficus, geranium, hennep, hortensia, hulst, kerstroos, kerstster, klimopbessen, lelie-achtigen, maagdenpalm, maretak, mirte, oleander, paasklokje, passiebloem, porseleinbloempje, rhisinus, slangenwortel, steekappel, varens, vijgenboom, lavendel, lupine, mahonia, pelargonium, sleutelbloem, wonderboom, blauwe regen, brem, biksboom, jeneverbes, kamperfoelie, kardinaalsmuts, kornoelje, laurierkers, peperboompje, sneeuwbes, vlier, zevenboom, herfsttijloos, bilzekruid, bitterzoet, boterbloem, daslook, ridderspoor.

Eiwitten:
De hamster heeft genoeg eiwitten in zijn voedsel, je kan nog meelwormen, speciale eiwittenbrokjes voor hamsters (verkrijgbaar in sommige dierenwinkels), stukjes gekookt ei of hondenbrokken geven

Meelwormen:
Meelwormen geef je levend aan je hamster. Als je dat eng vind is dat niet onbegrijpelijk, het is ook niet noodzakelijk om ze aan je hamster te geven. Als je het eng vindt om de wormen aan te raken kun je een theelepeltje of een pincet gebruiken om ze op te pakken. Je kunt de wormen in een plastic bakje bewaren (eventueel in de koelkast). Houd in de gaten dat ze niet gaan verpoppen. Voer de meelwormen havermout, brinta, meel én groenvoer. Wacht even een paar dagen met ze aan je hamster te voeren, want meelwormen leven in dierenwinkels soms op krantenpapier enzo, en ze moeten even die inkt uitpoepen. Dus geef ze een paar dagen goed voer, en geef ze pas daarna aan je hamsters.

Lekkernij:
Hondenbrokjes, fruit en ander lekker voedsel zijn voor hamsters een echte lekkernij. Ook in de winkels zijn speciale hamstersnoepjes te koop: Bijv. snoepjes waar hij op kan knagen enz. Maar let op: Geef hem geen chips, chocolade e.d, daar kan hij erg ziek van worden. Zo kan chocolade verstoppingen en wangontstekingen veroorzaken.

Water:
Natuurlijk moet een hamster genoeg water hebben, in de winkel zijn drinkbakjes en drinkflesjes te koop. Ik raad de drinkflesjes aan, omdat bij de drinkbakjes het water vies kan worden door o.a. strooisel.

 

Beweging van de hamster:

 

Na een hele dag slapen is een hamster één bonk energie. Daarom heeft het beestje veel behoefte aan beweging. Een ruime kooi met een groot grondoppervlak mag daarbij eigenlijk niet ontbreken, en een loopmolen al helemaal niet. Op deze pagina lees je alle informatie die je nodig hebt om te zorgen dat je hamster genoeg kan bewegen.

Er zijn vele soorten speeltjes, zoals laddertjes en buizen. De speeltjes kan je kopen in de dierenwinkel, sommigen echter kun je ook zelf maken, maar...


Als je lijm gebruikt, gebruik dan een lijm met zo weinig mogelijk giftige stoffen.  Gebruik geen spaanplaat of triplex (vanwege de lijm die giftig is voor hamsters). Plankjes niet aan elkaar bevestigen met nietjes.

Radje
Hamsters rennen graag in een radje. Als je een hamster geen radje geeft kunnen ze hun energie vaak niet goed kwijt. Er zijn heel veel soorten radjes verkrijgbaar, maar helaas zijn niet alle radjes even veilig. Open radjes zijn gevaarlijk voor de pootjes van je hamster. Met "open" wordt bedoeld dat er open ruimtes tussen de spijlen van het radje zitten. Dit zijn twee voorbeelden van gevaarlijke open radjes:

  • een plastic rad ==>Fout!
  • een houten rad  ==> Fout!

Een ander gevaarlijk type radje is een radje op een metalen standaard. Je hamster kan zichzelf bezeren als hij tijdens het rennen zijn hoofdje naar buiten steekt. Als je meerdere hamsters bij elkaar hebt kan een hamster zich bezeren als hij in het radje probeert te springen als er een andere hamster in aan het rennen is. Het volgende radje is dus dubbel fout; het is een open radje met gevaarlijke zij-spijlen:

Tips:

Voor een Syrische hamster moet het radje een minimale doorsnede van 18 centimeter hebben. Dat is groter dan de radjes die je bij een kooi krijgt. Je kunt ze in de dierenwinkel vinden onder de naam 'jumbo wheel'. Als het radje piept kun je een beetje olijfolie op het asje smeren. Een open radje kun je eventueel dicht maken door papier of plastic tussen de spijltjes te weven (maar meestal is een dicht radje kopen praktischer). Vergeet tijdens het schoonmaken niet om ook het radje te poetsen; veel hamsters plassen tijdens het rennen in hun radje. * Alleen geschikt als je één hamster in de kooi hebt

Om voor een beetje afwisseling te zorgen, kan je voedsel verstoppen. Dit kan bijv. een appel zijn dat je ergens hoog tussen de tralies stopt. De meeste hamsters vinden dit erg leuk. Als ze het door hebben, zullen ze gaan klimmen om het op te halen. Als ze niet weten dat je iets hebt verstopt, lok/leid dan jouw hamster met het fruit.

 

Vrijlaten in de kamer

 

Als je hamster tam is, kan je hem laten lopen in je kamer. Maar kijk eerst goed of er geen gevaren zijn. Zoja, neem dan de nodige maatregelen (bijv. vaas ergens anders neerzetten). Vooral bij de eerste keren is het belangrijk dat je goed oplet en je hamster in de gaten houdt. Pas ook op dat je niet per ongeluk op hem gaat zitten of dat je op hem trapt!

Als je hamster het nog een beetje eng vindt om in een vreemd gebied te komen dan kan je zijn kooi op de grond zetten. Je hamster kan dan weer in zijn kooi gaan als hij dat wilt. Laat je hamster alleen los lopen als je zeker weet dat het veilig is. Geen gevaarlijke voorwerpen of bijvoorbeeld gaten in muren.

Maar het kan altijd gebeuren dat hij ontsnapt, daarom staat hieronder een tip.

TIP: Vind eerst uit in welke kamer hij is, sluit alle deuren en ga na of er nog andere gaten zijn. Leg dan in iedere kamer een aantal noten (bijv. 5 zonnebloempitten). Als je de volgende dag ziet waar een pit weg is of als er aan geknabbeld is, weet je dat hij in die kamer is. Nu moet je hem nog vangen...

Leg een spoor van eten, lekkere dingen enz. dat leidt naar een trapje dat naar een emmer toe loopt. Als hij het spoor volgt, klimt hij op het trapje en valt in de emmer. Hij zit dan in de emmer maar kan er niet meer uit.
Ps: Het hoeft niet per sé een emmer te zijn, als het maar diep genoeg is en niet van bijv. karton, hij knabbelt zich dan zo vrij.


Hamsteren

 

De hamster kan zichzelf dus goed in beweging houden. Maar daar moet je hem wel de kans toe geven. Bij gebrek aan een ruime kooi (bijvoorbeeld door ruimtegebrek) is een hamsterren een goed alternatief. Deze kan je namelijk gewoon weer opbergen. Een hamsterren is een omheining waarin je de hamster en enkele speeltjes kan plaatsen. Hij kan zich daar dan lekker in uitleven. Wat wel belangrijk is: een ren is nooit 100% uitbraak-proof, het is dus wel zo slim om er bij blijven te zitten! Anders ontsnapt je hamster misschien wel, en krijgen jullie allebei wel erg veel beweging tijdens de daarop volgende speurtocht.

De ren op de hier onderstaande afbeelding is vooral geschikt voor dwerghamsters. Syrische hamsters kunnen er vrij snel uit ontsnappen. Hoe snel? Bekijk volgend filmpje (1,45 MB). Deze film is gemaakt door Eveline met haar hamster Tinka.

Een hamsterren kan in verscheidene winkels aangeschaft worden. Zoals op het voorbeeld te zien is, zijn het tralie-elementen die je aan elkaar vast kunt haken.

Je kan echter ook zelf een goede ren in elkaar knutselen van het juiste materiaal:

  • Hamsterren
    Als je je hamster op een andere manier dan met een ren wat beweging wil verschaffen, kan je ook een loopbal aanschaffen. Deze ballen zijn in verschillende maten te krijgen. Je hamster kan hierin veilig de kamer verkennen, zonder dat hij ergens onder schiet, om er vervolgens de komende 3 dagen niet meer onderuit te komen. Waar je wel op moet letten bij een loopbal is, dat je de hamster er niet te lang in laat zitten. Let er ook op dat de hamster niet lang stil blijft zitten naast de verwarming of iets dergelijks, dan wordt het namelijk te warm in de bal. Ook kan je de bal beter niet gebruiken op een verhoging (zoals een tafel), dan riskeer je dat de hamster er af rolt en zich onnodig bezeert. Gebruik de bal ook niet in de nabijheid van een trap!
  • hamsterbal en rails
    Je kan ook een rails kopen voor de hamsterbal
    Een nadeel aan de loopbal is echter dat kleine hamsterteentjes en voetjes vast kunnen komen te zitten in de zuurstofgleuven. Er zijn mensen (en dus ook hamsters) die hier nare ervaringen mee hebben. Er wordt echter al onderzoek naar verbetering gedaan, en momenteel is er ook een nieuwe bal verkrijgbaar met luchtrondjes in plaats van de gebruikelijke sleuven. Hierdoor wordt de kans op verwondingen bij de hamster verkleind.

 

De gevaren die loeren:

 

Als je een hamster vrijlaat in de kamer, moet je goed op de gevaren letten. Hieronder staan ze op een rijtje....

Electriciteitskabels/snoeren
Bij het knagen kunnen ze een stroomstoot krijgen.
Om dit te verkomen kun je de stekker eruit halen tijdens het vrijlaten en er voor te zorgen dat de kabels ergens liggen waar de hamster niet kan komen.

De mens
De mens kan ook een gevaar zijn voor de hamster. Je kan er bijv. op gaan zitten, per ongeluk op trappen enz. De enige manier om dit te voorkomen is goed op te letten als je hem vrijlaat in je kamer.

Gelakt/gebeitst hout
Als een hamster knaagt aan gelakt- of gebeits hout kan hij erg ziek worden aan vergiftiging.

Voorwerpen met water (vazen enz.)
Ze kunnen er per ongeluk in glijden en daardoor verdrinken. Je kan dit voorkomen door de vazen ergens anders neer te zetten en natuurlijk gewoon goed opletten.

Puntige voorwerpen (naalden, spijkers)
Omdat hamsters hamsteren (ze brengen voedsel via hun wangzakken naar hun huisje) is dit ook een groot gevaar. Ze kunnen dit ook in hun wangzakken stoppen, waardoor de wangzakken ernstig worden verwond. Je kunt dit alleen voorkomen door ze niet te laten slingeren.

Planten
Sommige planten zijn giftig, soms zelfs dodelijk. Om dit te voorkomen moet je opletten dat de hamster niet aan planten eet.Een

lijst met giftige planten/bomen
Boterbloem, zwarte nachtschade, coniferen, naaldbomen, eikenblad, dolle kervel, bolgewassen ( tulp, narcis, hyacint, krokus, etc.), klaproos, haagwinde, taxus, gouden regen, liguster, vingerhoedskruid, rhododendron, berenklauw, bilzekruid, bingelkruid, bitterzoet, bosanemoon, hondsdraf, hondspeterselie, ijzerhoed, klaverzuring, lelietje van dalen, monnikskap, sneeuwklokje, wikke, wolfsmelkachtigen, klimop, dieffenbachia, kroton, flamingobloem, amaryllis, christusdoorn, cactus en vetplanten, agave, aloe, alpenviooltje, anemoon, aronskelk, azalea, chrysant, clivia, cyclaam, dwergmispel, ficus, geranium, hennep, hortensia, hulst, kerstroos, kerstster, klimopbessen, lelie-achtigen, maagdenpalm, maretak, mirte, oleander, paasklokje, passiebloem, porseleinbloempje, rhisinus, slangenwortel, steekappel, varens, vijgenboom, lavendel, lupine, mahonia, pelargonium, sleutelbloem, wonderboom, blauwe regen, brem, biksboom, jeneverbes, kamperfoelie, kardinaalsmuts, kornoelje, laurierkers, peperboompje, sneeuwbes, vlier, zevenboom, herfsttijloos, bilzekruid, bitterzoet, boterbloem, daslook, klaverzuring, ridderspoor.