×
Vogels - Kippen

De Voeding

 

De voeding die we onze kippen dagelijks verstrekken, dient zowel voor de groei en de ontwikkeling van het dier als voor de dagelijkse behoefte. Het onderhoudsvoer is nodig voor de normale levensverrichtingen en regelmatige vernieuwingen van het lichaam. Voor het leggen van eieren en voor vleesaanzet is extra voer nodig. De voedingsstoffen, die in het kippenrantsoen moeten voorkomen, zijn water, eiwitten , koolhydraten , vetten , mineralen en vitaminen. Drinkwater is voor hoenders erg belangrijk en ze moeten er altijd vrij over kunnen beschikken. Het moet dagelijks ververst worden. Hoendermeel dient te worden verstrekt in doelmatige voerbakken, aangepast aan de grote van de kip en kan als regel droog worden gegeven. Waneer men meent dat de hoenders er te weinig van eten, kan men eennmaal per dag in de winter een hoeveelheid van dit voer aanmaken met warm water, zodat het een rulle massa is. De hoenders eten dit graag en het zal de leg kunnen bevorderen.

Volwassen hoenders eten per dag van 55 tot 60 gram hoendermeel, loslopende hoenders aanmerkelijk minder. s'Avonds tegen het op stok gaan, verstrekt men de hoenders een handvol graan per dier; dit staat gelijk aan 60 tot 65 graam per kip. Naarmate de leg krachtiger is, zal de voederbehoefte groter zijn. Men kan zowel gemengde granen als granen van één soort geven. Gemengd graan kan het beste bestaan uit gelijke delen mais, haver, tarwe en gerst. Er bestaan andere bruikbare graansoorten. Boekweit heeft bijvoorbeeld een grote voedingswaarde door het hoge eiwitgehalte. Zonnebloempitten zijn rijk aan eiwit en zeer rijk aan vet, zodat ze in een schraal rantsoen en met mate gevoerd goede diensten bewijzen. Voor krielen is de hele maiskorrel te groot, we geven ze altijd gemengd graan met gebroken mais. Krielen geven we de helft van het kippenrantsoen. Behalve meelvoer zijn er geperste voederkorrels in de handel. Van dit voer wordt minder gemorst en wat meer gegeten.

Gritverstrekking is voor vastzittende hoenders onontbeerlijk. Hoenders hebben geen gebit en kauwen hun voedsel met behulp van kleine steentjes in de spiermaag. Ze ontlenen aan de opgenomen stukjes steen, kiezel en gebroken schelpen ook mineralen. Zelfs voor loslopende hoenders verdient de toediening van grit een aanbeveling. In België wordt behalve van gemalen steen veel grit gemaakt door het breken van oesterschelpen en van de vele kleine schelpen die op het strand worden gevonden. Gemalen baksteen wordt ook gebruikt. Houtskool is een uitmuntend middel tegen spijsverteringsstoornissen, die grotendeels voorkomen kunnen worden als er regelmatig wat houtskool door het grit gemengd wordt.