×
Info - praktijk

Voorstelling van de dierenartspraktijk

 

Deze dierenartspraktijk in ASSE is een moderne, goed ingerichte praktijk waar men zich uitsluitend bezighoudt met de verzorging van gezelschapsdieren. Hieronder worden honden, poezen, vogels en knaagdieren verstaan. Indien gewenst worden ook andere dieren verzorgd(ik denk daarbij aan fretten,reptielen,...).

Het adres is Gentsesteenweg nr. 245 te ASSE . De Gentsesteenweg is de N9 vanuit Asse centrum voorbij de Wijndruif richting Aalst. Er is een ruime parking vooraan voorzien voor een vijftal wagens. De openingsuren kan je in de menu links vinden.

Het doel is samen met u er voor te zorgen dat uw huisdier een zo lang en gezond mogelijk leven krijgt.

De grootste kracht ligt in het feit dat er veel tijd voor de patiënt genomen word. Dit kan best gerealiseerd worden door op afspraak te werken. Hierdoor is het dier rustiger en krijgt de eigenaar meer tijd voor het stellen van vragen. Tijdens het vast spreekuur streef ik ernaar om zoveel mogelijk uitleg te geven,maar door tijdsgebrek is dat niet altijd mogelijk.

Dat u en uw huisdier zich prettig voelen staat bij mij centraal.

Door continue bijscholing probeer ik een zo hoog mogelijk niveau te bereiken en te behouden.

Ook is er een verkooppunt van diergeneesmiddelen en een speciale reeks voeding aanwezig. Het voordeel is dat er bij een gestelde diagnose ook onmiddellijk de nodige geneesmiddelen kunnen meegegeven worden. U hoeft zich dan niet nog eens extra te verplaatsen naar een apoteek.

Kortom, u kunt voor alle klachten of problemen van uw huisdier bij mij terecht! Wat niet wegneemt dat bij bepaalde gevallen waar een meer gespecialiseerde behandeling nodig is, toch doorverwezen kan worden naar een gespecialiseerde collega, waaronder orthopedie,oogheelkunde,gedragstherapie, fysiotherapie, enz...

Wat kan er zoal in deze praktijk:

 

Preventieve zorg:

 

Dit is tegenwoordig de belangrijkste taak van de dierenarts.

Het omvat onder andere:

  • Jaarlijkse vaccinatie waarbij het dier alle nodige spuitjes krijgt tegen een reeks besmettelijke ziekten, net zoals bij de mens, en waarbij uw dier bovendien eens grondig wordt nagekeken.
  • Ontwormen is een absolute must zeker wanneer er kinderen in de buurt zijn en dit minstens 4 maal per jaar.
  • Vlooienbestrijding bespaart zowel je huisdier als jou veel gekrab.
  • Tandheelkundige zorgen(bv. verwijderen van tandsteen) om erge ontstekingen in de mond, en nadien erger, en met veel meer kosten te voorkomen.
  • Bloedonderzoek van zieke of oudere dieren om tijdig problemen op te sporen.
  • Voedingsadvies voor zowel gezonde dieren, als dieren met overgewicht of bepaalde ziekten waarvoor een aangepaste voeding noodzakelijk is.
  • Geriatrische zorg bij grote honden vanaf 7 jaar, bij kleine rassen en katten vanaf 10 jaar.

 

Medische hulp bij ziekten en ongevallen:

 

Je kan bij mij uiteraard terecht met een ziek dier, maar tevens ook voor een dringende interventie na een ongeval, kwetsuur of bijvoorbeeld bij vergiftinging. De redenen van uw bezoek kunnen erg uiteenlopend zijn.

 

Operatieve ingrepen:

 

In de praktijk worden alle ingrepen aan "weke delen" gedaan zoals operaties van huidgezwellen,ogen,oren,en tumoren op diverse plaatsen. Ook buik-chirurgie waaronder sterilisaties,maag-, en darmoperaties, vreemde voorwerpen verwijderen uit maagdarmkanaal, enz. Sommige orthopedische operaties worden ook uitgevoerd zoals intramedullaire pinnen bij beenbreuken van de lange beenderen bijvoorbeeld. Meer ingewikkelde operaties worden indien nodig doorverwezen naar een gespecialiseerde kliniek.

De meeste operaties gebeuren in "dagkliniek". Dit wil zeggen dat de patiënt s'morgens opgenomen wordt voor operatie, overdag in recovery verblijft tot hij volledig ontwaakt is, en dan s'namiddags of s'avonds al aan de lijn naar huis stapt.

Er is een aparte ruimte voorzien voor recovery (ontwaakruimte) die apart verwarmd en verduisterd kan worden(tevens ook donkere kamer voor het ontwikkelen van radiografieën) en waar ook patiënten aan het infuus kunnen verblijven.

 

Laboratoriumonderzoek

 

Hieronder vallen uiteraard bloed-, en urine-onderzoek. Ook huidtesten zoals bij allergie, en microscopisch onderzoek van mest en andere weefsels zijn mogelijk. Sommige testen worden in de praktijk zelf gedaan, andere worden doorgestuurd naar een labo. Sommige afwijkingen in het lichaam verraden zich door hun kleur (geelzucht) ,vorm (gezwellen) of gedrag (kreupelheden).

Veel andere functies in het lichaam hebben te maken met de stofwisseling welke in diverse inwendige organen plaatsvindt. Dit soort organen kunnen soms slecht functioneren zonder dat er iets te zien of te voelen is,of dat er op de RX-foto dan wel het echobeeld zou te zien zijn. In dergelijke gevallen is met bloedonderzoek relatief eenvoudig om toch belangrijke informatie over de werking van de stofwisseling, het afweerapparaat, de bloedstolling en de werking van de meeste organen te krijgen.

Het bloedonderzoek is dan als het ware een venstertje waardoor de dierenarts in de stofwisseling en de orgaanfuncties kan kijken.

 

Radiografie

 

Een radiografie(RX) is een krachtig hulpmiddel bij het stellen van een diagnose. Het geeft meer en waardevolle informatie over de gezondheid van uw huisdier. Zo geeft een RX een beoordeling van de organen in de buikholte of de borstkas van een ziek dier. Ook kunnen breuken in botten worden gevisualiseerd om een gepaste behandeling te starten. Tumoren kunnen zo ook tijdig opgespoord worden vanaf een bepaalde grootte. Tenslotte kan een RX van bijvoorbeeld de schedel ons veel informatie verschaffen over de tanden, het middenoor of de sinussen.

Het principe is dezelfde als bij mensen, alleen hebben dierenartsen meer moeite om hun patiënten stil te houden, wat nodig is om een klaar beeld te verkrijgen. Dieren zijn vaak bang en daardoor onrustig. Soms moeten ze in vreemde houdingen gaan zitten of liggen, wat meestal met verzet gepaard gaat. Daarom is het vaak nodig dat dieren een lichte narcose krijgen, waardoor het gemakkelijker is om ze in de gewenste positie te laten liggen. Deze narcose is licht en kortwerkend. Er is hoegenaamd geen gevaar mee gepaard.

Bij het maken van de radiografiën wordt de nodige aandacht besteed wat veiligheid betreft voor de dieren, hun baasjes en de dierenarts. Waar nodig wordt met loden onderleggers, schorten en handschoenen gewerkt.

Het ontwikkelen gebeurt in de donkere kamer in de praktijk en duurt een kwartiertje(bij meerdere RX-en kan dat langer zijn); nadien kan dan het resultaat onmiddellijk op de negatoscoop(lichtbak) bekeken worden.

 

Intensieve zorgen en spoedopname:

 

Voor ernstig zieke patiënten heb ik een opnameruimte die aangepast is aan de noden van de kritieke patiënt. Ook bestaat een mogelijkheid om infusen toe te dienen waardoor pijnstillers en andere geneesmiddelen gemakkelijk kunnen toegediend worden. Eerst en vooral is deze ruimte nuttig voor het opvangen van geöpereerde dieren die ontwaken na een operatieve ingreep in dagkliniek, en die s'avonds terug naar huis keren. Soms bestaat de mogelijkheid om dieren langere periode te laten verblijven zoals na een ongeval of bij ernstige vergiftiging. In beide gevallen is het nodig dat er konstante bewaking is en dat er meerdere malen per dag geneesmiddelen kunnen toegediend worden. Als het voor het dier verantwoord is om huiswaarts te keren is dat beter voor het dier ivm de stress die het toch heeft in de vreemde ruimte bij de dierenarts.

 

Apotheek

 

Als dierenarts bezitten wij een depot-recht. Dit is een wettelijk geregelde vergunning om diergeneesmiddelen te bezitten en te verstrekken voor dieren die wij in behandeling hebben. Wie is er immers beter geplaatst dan uw dierenarts om te bepalen welke geneesmiddelen er voor uw dier nodig zijn. Het is gemakkelijk als je bij de raadpleging ook onmiddellijk de nodige geneesmiddelen meekrijgt. Je hoeft dan niet nog eens naar een apotheker te stappen. Buiten een gans gamma aan diergeneesmiddelen kan je er ook een ruim aanbod aan speciale dieetvoeders verkrijgen. Deze diëten zijn bijvoorbeeld nodig bij bepaalde vormen van nier- of leverproblemen, maar ook om af te slanken of bij bepaalde huid- en darmstoornissen, enz.

De dierenarts geeft je daar op het gepaste tijdstip meer uitleg over.