×
Andere dieren - konijn

Je eerste huiskonijn: wat kun je verwachten?

 

Persoonlijkheid

 

Misschien wel de meest aan ons gestelde vraag over konijnen als huisgenoot is:

Lijkt een konijn meer op een kat of op een hond?

Het antwoord: geen van beiden.

Honden en katten zijn er al eeuwen op gefokt om niet bang te zijn voor mensen. Konijnen zijn altijd voornamelijk gefokt geweest om het vlees, de vacht en uiterlijke kenmerken. Dat betekent dat als je een konijn neemt, je een lief huisdier, maar met het hart en de geest van een wild dier neemt. Het is een grote uitdaging om het vertrouwen van dit gevoelige, intelligente diertje te winnen. Groter dan het vertrouwen te winnen van een hondje of een poesje, dat al eeuwen gefokt is om jou vanaf zijn geboorte te vertrouwen!

Het ligt niet aan de manier van fokken, als je een konijn hebt dat aanvalt en bijt. Je hebt geen 'verkeerd' konijn, maar het konijn vertrouwt de mens niet. Als een konijn dit gedrag vertoont, wordt het verkeerd benaderd. Het dier wordt bang van de mens en van mensenhanden. Een konijn uit zijn angst door in de aanval te gaan. Een konijn dat de mens vertrouwt zal nooit grommen, aanvallen of bijten.

Als we een konijn met een ander dier zouden moeten vergelijken, zouden we kunnen zeggen dat hij meer het temperament heeft van een papegaai. Konijnen zijn zeer intelligent, sociaal en hartelijk. Ze kunnen ook heel ondeugend, gewillig, vernielzuchtig en wraakgierig zijn. Ze zijn heel erg.... Konijn. En je moet een speciaal soort mens zijn om in staat te zijn gelukkig samen te leven met zo een complex, intelligent, veeleisend zieltje. Je moet geduldig zijn, en het dier de tijd geven om je te gaan vertrouwen.

Een van de meest voorkomende misvattingen die mensen over konijnen hebben is dat konijnen het fijn vinden vastgehouden en geknuffeld te worden.
Dit komt waarschijnlijk omdat ze er uitzien als pluche speelgoeddieren. Helaas kopen veel mensen een konijn zonder dat ze het karakter van konijnen kennen, en dat is een van de redenen dat deze diertjes vaak worden gedumpt kort nadat ze de seksuele volwassenheid hebben bereikt, en hun sterke persoonlijkheid beginnen te laten gelden.

 

Het omgaan met een konijn

 

Veel mensen zijn teleurgesteld als ze ontdekken dat hun konijntje niet vastgehouden wil worden. Maar sta even stil bij de natuurlijke geschiedenis van het konijn. Het konijn is een dier dat op de grond woont, en een prooi is voor vele roofdieren. Het is heel erg tegennatuurlijk voor een konijn om, tegen zijn zin, ver boven de grond gehouden te worden, waar hij geen controle heeft over zijn eigen bewegingen en activiteiten. Als je hem dwingt, versterk je zijn idee dat jij een roofdier bent die probeert hem in bedwang te houden. Hem vasthouden terwijl hij worstelt en trapt is niet alleen gevaarlijk voor de mens (scherpe klauwen!), maar ook voor het konijn. Je wilt gewoon niet weten hoeveel jonge konijnen bij onze dierenarts komen met gebroken poten, nekken en ruggegraat, omdat mensen (meestal kinderen) hen persé, tegen hun wil, rond wilden dragen en vasthouden. Als je van je konijn houdt, laat je dit niet bij hem/haar gebeuren.

Denk als een konijn
Om het gedrag van een konijn te begrijpen, moet je beginnen meer als een konijn te denken! Hieronder een leidraad voor beginners....

  • Stap 1. Koop een kopie van The House Rabbit Handbook door Marinell Harriman. Het is het meest precieze, up-to-date boek wat er op de markt is over de verzorging van konijnen. ( Dit boek is een geweldig naslagwerk, maar is alleen maar in het Engels...Dit boek is via Internet te bestellen bij www.proxis.nl , kosten: € 12.18. Ook is dit boek te bestellen via www.buecher.de , dit is een Duitse internetboekhandel. )
  • Stap 2. Denk er aan dat een konijn, anders dan een vleesetende, roofdier achtige hond of kat, een prooi-dier is, waar altijd op gejaagd wordt... Hieruit volgt dat de meeste konijnen van nature schuw zijn. Het is aan jou, de flexibele mens, om je zo te gedragen dat het konijn begrijpt dat je een vriend bent. Als je dit eenmaal voor elkaar hebt, zul je de oneindige liefde en trouw gewonnen hebben van een van de speciaalste wezens van de Schepping.
    Dit is de beste manier om het vertrouwen van je konijn te winnen.

Stel je voor hoe de wereld er uit ziet voor een konijn. Hij is omgeven door een nieuw milieu, en er is een groot, vreemd-ruikend beest (de mens), dat altijd in zijn buurt opdoemt. Hij heeft er geen idee van dat je probeert vriendelijk te doen.

Stel je jezelf voor in de schoenen van je konijn: niemand spreekt zijn taal, hij is bij zijn familie weggehaald en uit het enige huis wat hij ooit heeft gekend (fokker, dierenwinkel), en heeft er geen idee van of je van plan bent van hem te houden, hem voor altijd in een kooi te stoppen, of hem op te eten! Je moet langzaam en geduldig zijn vertrouwen winnen. Het kan een uur duren, een dag of zelfs weken of maanden. Dat hangt af van de persoonlijkheid van ieder individueel konijn, en van jouw bereidwilligheid om geduldig en lief te zijn.

Je moet met je konijn samen naar een aparte, rustige kamer gaan. Geen andere huisdieren. Geen storende elementen. Houd een kleine lekkernij, zoals een worteltje, of een schijfje appel, een schijfje banaan of een klein stukje brood in je hand.

Ga op je buik op de vloer liggen en laat het konijn uit de kooi. (De kooi moet op de grond staan, zodat het konijn er in en uit kan gaan wanneer hij wil. Als je het konijn elke keer moet pakken als je wilt dat hij in of uit de kooi gaat kan dat uren van geduldig vertrouwen kweken teniet doen!) Verwacht niet dat hij gelijk naar je toekomt. Blijf kalm en geduldig, zelfs al duurt het meer dan een uur. Konijnen zijn van nature nieuwsgierig, en uiteindelijk zal hij naar je toekomen om aan je te ruiken.

Geef niet toe aan de verleiding om je uit te strekken en het konijn te aaien. Laat hem in plaats daarvan aan jou snuffelen, op je klimmen en vertrouwd raken met je geur. Dit leert hem dat je geen bedreiging vormt. Als het konijn de lekkernij vindt die je hebt, houd dat dan vast terwijl hij er aan knabbelt. Geef niet toe aan de neiging om te aaien als hij schuw is!

Doe dit elke dag. Langzamerhand kun je beginnen het konijn te aaien door hem zacht op zijn voorhoofd te krabbelen (konijnen vinden dit fijn!). Forceer nooit, en jaag nooit achter het konijn aan. Want dan heb je voor niets al die uren geduldig gezeten om zijn vertrouwen te winnen, en moet je weer opnieuw beginnen. Terwijl je konijn argwanender is geworden!

Als het konijn heeft geleerd dat je een vriend bent, zal hij zich sterk aan je hechten. Als het konijn de seksuele volwassenheid heeft bereikt is het vaak nodig hem/haar te laten castreren. Een rammetje kan erg gaan sproeien en rammetjes en voedsters kunnen opdringerig hun liefde betuigen door op armen, benen, voeten en andere huisdieren te willen rijden. Als dit gebeurt is het een teken van seksuele gefrustreerdheid en zal het jou, je gezin, andere huisdieren maar vooral ook het konijn rust geven als je het laat castreren.

 

Konijnen en kinderen

 

In de meeste gevallen vormen kinderen en konijnen geen goede combinatie. Het fijngebouwde skelet en de prooidier-natuur maakt dat hij angstig is voor de attenties van de meestal actieve, drukke, hoewel goedbedoelende kinderen. Een enkel volwassen denkend kind, dat in staat is respect te hebben voor het karakter, is een goede kameraad voor een konijn. Laat het konijn niet vastgehouden worden door een jong kind.
Menig konijn is op deze manier doodgedrukt.

Sommige mensen zijn teleurgesteld dat het konijn niet het soort huisdier blijkt te zijn wat we wilden voor onze kinderen. In plaats van teleurgesteld te zijn dat het konijn niet is zoals je verwachtte (veel konijnen vinden het helemaal nooit fijn om vastgehouden te worden), kun je beter van deze gelegenheid gebruik maken om de kinderen respect bij te brengen voor een nieuw soort dier. Als ze echt met iets rond willen sjouwen, hebben ze een pluchen speelgoeddier nodig -- niet een levend konijn.

En natuurlijk moet een volwassene altijd de belangrijkste verzorger van het konijn zijn. Jonge kinderen hebben niet het verantwoordelijkheidsgevoel om goed voor een konijn te zorgen, en de ouders moeten bereid zijn de taken over te nemen van de teenager, die naar school moet, en Fluffy aan hun zorgen over laat.

 

Hij is een gevoelig wezen, geen speelgoed.

 

Bekijk je konijn met andere ogen. Dit is geen speelgoed, dit is een zeer intelligent, potentieel liefhebbend, trouw diertje dat een leuk, gezellig lid van het gezin kan worden als je hem toestaat te zijn wat hij is -- een konijn! Als je dat kunt, heb je er enorm veel plezier van! Als het vanaf het begin op de goede manier is benaderd, het met grote en kleine mensen heeft kunnen kennismaken in zijn eigen tempo en op zijn eigen manier, zal het een aanhankelijk diertje worden dat zich over het algemeen maar al te graag laat knuffelen omdat het vertrouwen heeft in de mensen.