×
Aankoop Kat of Kitten

Aankoop Kat of Kitten

 

Waarop moet U letten bij de aanschaf van een kitten?

Het is belangrijk dat uw eerste indruk goed is. De kittens zijn actief en vrolijk. Ze zien er verzorgd uit. Ze zijn niet mager met een bol buikje.

Als U het kitten in de hand heeft mag het niet angstig reageren. Kittens van verwilderde poezen zullen niet gemakkelijk tam te krijgen zijn. Vraag de moeder te zien indien u bij een particulier terecht komt.

De oogjes moeten helder en schoon zijn (niet half-dichtgeplakte oogleden).

De oren moeten schoon zijn (geen zwart in de oren = oormijt).

De vacht is glanzend en er zijn geen parasieten(vlooien-luizen) te zien.

Als het er allemaal goed uitziet en U heeft het kitten opgehaald is het toch verstandig om het kitten door uw dierenarts te laten onderzoeken. Vaak zien we bij kittens vieze oren. Ze gaan door de jeuk aan de oren krabben. Het kan zijn dat er hier spraken is van een oormijtinfectie die ze al in het nest van hun moeder hebben gekregen. Deze infectie is goed te behandelen. Ook als de oren schoon zijn is het toch belangrijk dat u dit regelmatig controleert. Op deze manier kunt u eventuele afwijkingen op tijd onderkennen.
Uw dierenarts controleert ook de vacht op parasieten. Gebruik beneden de leeftijd van 3 maanden alleen bestrijdingsmiddelen die uw dierenarts adviseert.
Tijdens dit algemene onderzoek van uw kitten kunnen eventuele aangeboren gebreken aan het licht komen .

De nodige ontworming en vaccinaties worden verder behandeld in de rubriek verzorging. Vraag altijd naar een vaccinatieboekje. Als je er een krijgt en er staan vaccinaties in vermeld, hou er dan altijd rekening mee dat deze moeten herhaald worden op de leeftijd van 12 en 16 weken, wat de verkoper ook maar beweert!!! Zegt de verkoper dat de kittens gevaccineerd zijn, en kan er geen boekje voorgelegd worden, ga er dan van uit dat het niet gebeurd is!!!

Kater of poes?

De karakterverschillen tussen een kater en een poes lopen niet sterk uiteen. Over het algemeen hebben gecastreerde katers een rustiger temperament dan poezen. Bij de meeste rassen bestaat een duidelijk verschil in uiterlijk. Katers zijn over het algemeen groter en grover dan poezen. Verder hebben katers een bredere kop. Het is af te raden om een dekkater te kopen, omdat deze vaak sproeigedrag vertonen. Gecastreerde katers hebben minder de neiging om van huis weg te lopen dan poezen.

Katten samen met andere huisdieren

Katten passen zich over het algemeen gemakkelijk aan bij uw andere huisdieren zoals andere katten en honden. Een kat samen met vogels, vissen en knaagdieren kan problemen geven. Houdt de dieren in het begin een beetje in de gaten en haal ze uit elkaar als er een gevecht ontstaat. Het is goed als de kat een eigen plekje heeft waar hij/zij zich terug kan trekken tijdens een ruzie.

Samenvattend advies bij de aanschaf van een kat

Een aantal opmerkingen waar u vooraf rekening mee moet houden:

  • Laat u betrouwbaar informeren
  • Ziet het dier er goed verzorgt uit?
  • Is het gechipt en ingeënt?
  • Krijgt u een geldig inentingsboekje mee?
  • Past het karakter van de kat bij uw karakter?
  • Is de fokker aangesloten bij een rasvereniging?
  • Is het dier niet te jong om gescheiden te worden van zijn moeder en broertjes en zusjes? Kitten mogen pas na 8 weken het nest verlaten.

Waar u uw nieuwe kat koopt ligt helemaal aan uw eigen wensen. Wilt u persé een raskat, dan gaat u naar een erkende fokker. Bij de rasverenigingen is informatie verkrijgbaar over betrouwbare fokkers. Ga niet zomaar af op een advertentie in de krant. Helaas zijn er een stijgend aantal broodfokkers die niet naar het welzijn van het dier kijken, maar die alleen zoveel mogelijk geld willen verdienen. Dit soort fokkers zijn niet op verantwoorde wijze bezig.

Bent u gewoon op zoek naar een gezellige huisgenoot en kameraad en maakt u het niet zoveel uit wat voor een ras of soort het is, kijk dan ook eens in het asiel. Daar zitten veel gezonde en leuke katten, die op zoek zijn naar een nieuw baasje. Bovendien zijn asieldieren altijd door een dierenarts nagekeken, ingeënt en voorzien van een identificatie.